TVRDA STRANA NOVOG POGLAVARA

Papa Franjo ušutkava američke redovnice

16.04.2013 u 14:22

Bionic
Reading

Nakon serije promotivnih demonstracija skromnosti kojima je pridobio naklonost nekih katolika, novi rimski papa Franjo ovih dana pokazao je svoju konzervativnu stranu koja bi, kako piše LA Times, mogla ohladiti simpatije koje je potaknuo među liberalnim vjernicima

Mediji javljaju da je papa Franjo podržao vatikansko gušenje inicijativa koje su dolazile iz najveće organizacije američkih katoličkih redovnica, a koje je Sveta Stolica pokrenula još lani pod vodstvom prethodnog pape Benedikta XVI.

Podsjetimo, Vatikan je lani optužio Vodstvo religioznih žena, organizaciju koja okuplja 80 posto (oko 57.000) časnih sestara u SAD-u, za promoviranje 'radikalnih feminističkih tema' te zanemarivanje tvrdih stavova Vatikana protiv istospolnih brakova i pobačaja. Između ostalog, opatice su podržale Obaminu reformu zdravstva koja predviđa da osiguranje obavezno pokriva ženama pitanja kontrole rađanja.

Papinska država tada je organizaciji odredila budnu pasku u vidu nadbiskupa Gerharda Ludwiga Muellera te naredila redigiranje njenog statuta. Pokrenuti su i programi reobrazovanja kako redovnice više ne bi ponovile slična iskakanja. Religiozne žene zatim su održale seriju prosvjeda ispred američkih crkvi i sakupile 50.000 potpisa potpore.

Vatikan je u ponedjeljak objavio da se novi, 76-godišnji papa Franjo pridružio kritici i vrijednosnim stajalištima o američkim redovnicama. Održan je i sastanak između predstavnika Religioznih žena i vatikanskih povjerenika koji su prenijeli da je novi papa potvrdio programe koji za cilj imaju iskorijeniti Crkvi neprihvatljive stavove tih redovnica o položaju žena i pravima homoseksualaca.

LA Times navodi Kennetha Briggsa, autora knjige o sukobu Vatikana s američkim redovnicama, koji je potez pape Franje nazvao presudnim udarcem koji je dokinuo mogućnost dijaloga. 'Čini se da je Vatikan postavio privlačnijeg prodavača za isti proizvod', komentirao je Briggs.

Drugi sugovornik, otac James Martin (svećenik jezuitskog reda kao i papa Franjo), i sam je podržao redovnice, no smatra kako je još prerano za zaključiti da papa dokida mogućnost dijaloga.

'S obzirom na to da istraga u slučaju časnih sestara (LCWR) već dugo traje, razumljivo je da papa želi da Kongregacija za vjerski nauk nastavi raditi. Bilo bi čudno da odmah sve obustavi, jer tek je došao na novo mu mjesto', komentirao je Martin, vjerujući da će redovnice kod prvog Latinoamerikanca na čelu Katoličke crkve ipak dobiti pravu priliku za razgovor.