NEMA OZLIJEĐENIH HRVATA

Obiteljska tragedija u Bostonu: Braća ostala bez nogu

  • +14

Eksplozije u Bostonu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Dvije eksplozije na Bostonskom maratonu, u kojima je poginulo troje, a ozlijeđeno najmanje 144 ljudi, najteži je bombaški napad na američkom teritoriju otkad su nakon 11. rujna 2001. pojačane mjere sigurnosti. Najmanje 17 ljudi je kritično, a ozlijeđeno je najmanje osmero djece, potvrdile su lokalne vlasti, izvijestio je CNN

Najstariji godišnji maraton na svijetu

Bostonski maraton najstariji je godišnji maraton na svijetu, prvi jeodržan 1897. godine. Održava se svake godine na praznik Patriots' Day,trećeg ponedjeljka u travnju. Manifestacija prosječno okuplja oko 25.000maratonaca iz cijelog svijeta te oko pola milijuna gledatelja.

Iz MVEP-a je potvrđeno da u Bostonu prilikom eksplozije nije bilo hrvatskih državljana, javlja Media servis.

Prema zadnjim informacijama, na ispitivanje je privedena jedna osoba, porijeklom iz Saudijske Arabije, no policija je za sada ne vodi kao osumnjičenu. Ta je osoba prilikom napada ranjena i primljena u bolnicu, a navodno se radi o 20-godišnjem mladiću.

Bostonska policija i FBI navode kako se mnogi ispituju, no demantiraju da ima privedenih i osumnjičenih. Doznaje se kako je istodobno pokrenuta potraga za jednim iznajmljenim kamionom koji je viđen kako odlazi neposredno prije eksplozije.

FBI je objavio da slučaj tretira kao potencijalnu terorističku prijetnju, a policija je otkrila da nije bilo nikakvih prijetnji. Američki predsjednik Barrack Obama rekao je da će SAD pojačati osiguranje koliko je potrebno.


Amerikanac Bill Iffrig (78) približavao se cilju kada je odjeknula prva eksplozija.

'Bio sam na posljednjoj dionici pred ciljnom linijom, osjećao sam se dobro. Kada sam bio na oko četiri metra do cilja odjeknula je golema eksplozija. Valovi šoka protresli su mi cijelo tijelo, a noge su mi počele klecati. Znao sam da padam', rekao je Iffrig.

Iffrig nije teško ozlijeđen, ali oko sebe je vidio mnoge dijelove tijela.

Liz Norden, majka petero djece, unosila je namirnice u kuću kada joj je zazvonio mobitel.

'Mama, teško sam ozlijeđen', rekao joj je 31-godišnji sin, koji se tada nalazio u vozilu hitne pomoći, na putu za bolnicu Beth ­Israel Deaconess.

On je gledao maraton sa svojim starijim bratom, za kojega u trenutku poziva nije znao gdje je. U iduća dva sata potvrđeno je da je i jednom i drugom bratu u eksploziji raznesena potkoljenica.

Djevojka mlađeg sina zadobila je teške opekotine i druge ozljede, zbog kojih je hospitalizirana u Tufts Medical Centeru.

Liz Norden izjavila je za Boston Globe da su njezini sinovi stajali do osmogodišnjeg dječaka koji je poginuo u eksploziji.