VELEPOSLANIK PRI UN-U

Novi šef MI-6 dobar poznavatelj Balkana

16.06.2009 u 17:59

Bionic
Reading

Velika Britanija je imenovala visokoprofiliranog diplomata Johna Sawersa za novog šefa tajne službe Secret Inteligence Service (SIS), također diljem svijeta poznate i pod imenom MI6, navodeći da se on opet vraća svijetu špijunaže nakon godina provedenih u diplomaciji, objavio je Reuters

Glasnogovornik britanskog premijera Gordona Browna je rekao da će Sawers – britanski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima – preuzeti posao u studenome nakon što njegovu prethodniku Johnu Scarlettu, koji ide u mirovinu, istekne mandat.
Sawers je bivši britanski veleposlanik u Egiptu i politički direktor u ministarstvu vanjskih poslova. Na početku svoje karijere već je radio za tajnu službu. Kao politički direktor u ministarstvu vanjskih poslova, prema web stranicama britanske misiije pri UN-u, Sawers je bio 'blisko uključen u politike prema Iranu, Iraku, Afganistanu i Balkanu.'

Također je radio u Jemenu, Siriji i Južnoj Africi, a bio je uključen i u mirovne napore u Sjevernoj Irskoj. Britanski ministar David Miliband je pozdravio ovo imenovanje. 'Međunarodni terorizam, rastuće posjedovanje oružja za masovno uništenje, porast regionalnih konfilikata u svijetu i sve izraženija nestabilnost znači da nikad nije bilo važnije da vještine i predanost naših tajnih službi, uključujući SIS, budu potrebnije za očuvanje nacionalne sigurnosti i sigurnosti naših ljudi razasutih širom svijeta', rekao je on u priopćenju koje je izdalo njegovo ministarstvo.
Stručnost veleposlanika Sawersa za pitanja Balkana na svojoj koži je osjetio i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Upravo britanska misija pri UN-u, čiji je šef John Sawers, uputila je najveće kritike Hrvatskoj zbog famoznih topničkih dnevnika prilikom izvještaja glavnog tužitelja Haškog suda Serga Brammertza Vijeću sigurnosti na sjednici na kojoj je sudjelovao i hrvatski premijer 4. lipnja ove godine. Izvještaj u kojem je izraženo žaljenje što Hrvatska još nije dostavila tražene dokumente je pročitao Philip Parham, zamjenik stalnog veleposlanika Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pri UN-u – Johna Sawersa.