DOKAZ SURADNJE

Svečano otvoreno marokansko veleposlanstvo u Zagrebu

12.04.2013 u 20:16

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i marokanski ministar vanjskih poslova Saad dine El Otmani svečano su otvorili u petak u Zagrebu veleposlanstvo Kraljevine Maroka, što je, kako je istaknuto, još jedan dokaz suradnje dviju država. Između Hrvatske i Maroka nema otvorenih pitanja i to je dobra osnova za razvoj bilateralnih odnosa, kazao je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nakon sastanka s marokanskim ministrom vanjskih poslova, istaknuvši da je Hrvatska zainteresirana za suradnju s Marokom na političkom, gospodarskom i parlamentarnom planu, priopćeno je iz Sabora

Hrvatska i Maroko počeli su suradnju zato što su prepoznali zajednički interes za područje Mediterana te mogućnost da kao zemlje koje su u svojim regijama možda najdalje otišle s reformama surađuju u važnom području ne samo za dvije zemlje nego i za zemlje sjeverne Afrike i Europe, izjavila je Pusić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s El Otmanijem.

Dokaz te suradnje, nastavila je, je i otvaranje veleposlanstva Maroka u Zagrebu.

Pusić je kazala da dvije zemlje surađuju u različitim gospodarskim projektima, o čemu su razgovarali, te da ima više područja na kojima bi mogli razvijati suradnju, a tu su svakako turizam i poticana stanogradnja - model koji je razvijen u Hrvatskoj a koji je zanimljiv Maroku. Tu je zatim suradnja na servisiranju aviona za gašenje požara u ZTC u Velikoj Gorici. Maroko je kupio od Gredelja niz lokomotiva i tu također postoji mogućnost daljnje suradnje, istaknula je.

Spomenula je i suradnju na području kulture o čemu će ministar večeras imati priliku razgovarati s ministricom kulture Andrejom Zlatar Violić.

El Otmani je podsjetio na tiskovnoj konferenciji da je suradnja između RH i Maroka započela još devedesetih godina prošlog stoljeća i rekao je kako smatra da na političkom planu postoje vrlo bliska stajališta kada da se radi o području stabilnosti i sigurnosti u regijama dviju zemalja.

Po njegovim riječima, gospodarski odnosi na neki način predstavljaju osnovu suradnje između zemalja.

'Maroko će biti pouzdan partner Hrvatskoj i smatramo da treba iznaći i proučiti ona područja u kojima se može surađivati. Poslovni ljudi su vrlo važni i njihova suradnja može se naći u temelju svih oblika suradnje', istaknuo je.

Također je iskoristio priliku da čestita Hrvatskoj na predstojećm pristupanju EU-u.

'Čestitamo hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu. Maroko ima privilegirani status u odnosima s EU-om i nama je stalo da taj status još unaprijedimo, a tu ćemo tražiti potporu i od Hrvatske, a svakako će i Hrvatska moći računati na našu podršku kad god joj to bude potrebno.'

El Otmani je rekao da je pozvao ministricu Pusić u posjet Maroku, što je ona prihvatila, i izrazio je nadu da će se posjet uskoro realizirati te da je njegova svrha potpisivanje sporazuma o sveukupnoj suradnji između dviju zemalja.

El Otmani je Leki kazao da Maroko ima čvrstu volju za konsolidaciju i poboljšanje odnosa dviju zemalja, ocijenivši političku suradnju izvrsnom. Dvije zemlje, kako je kazao, imaju vrlo bliske stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima te se suglasio kako je to dobra osnova za poboljšanje odnosa na gospodarskom, parlamentarnom i drugim područjima.

Marokanski je ministar posebice podržao jačanje parlamentarne suradnje u cilju povezivanja naroda i predstavnika naroda što je, prema njegovu mišljenju, čak i važnije od odnosa među vladama koje se stalno mijenjaju. U vezi s time najavio je da će u marokanskom parlamentu uskoro biti osnovana skupina prijateljstva.

Čestitavši Hrvatskoj na pristupanju Europskoj uniji izrazio je nadu da će to pridonijeti poboljšanju odnose Hrvatske i Maroka.

Maroko je u petak u Zagrebu svečano otvorio svoje veleposlanstvo.