UBOJSTVO FRANCUSKOG BANKARA

Sado-mazo seks i zločin iz strasti

16.06.2009 u 14:27

Bionic
Reading

Suđenje u Ženevi razotkrilo je dvostruki život uglednog bankara Edouarda Sterna, bivšeg Sarkozyjevog prijatelja i 38. na listi najbogatijih Francuza, koji je ubijen 2005. godine

U ženevskoj palači pravde prošle srijede počelo je suđenje za ubojstvo bogatog francuskog bankara Edouarda Sterna, koji je prije četiri godine pronađen mrtav u tijesnom gumenom kombinezonu u svom stanu u Ženevi, vezan za stolicu i s maskom na licu.

Optužena Cecile Brossard (40), elitna prostitutka koja mu je u to vrijeme bila ljubavnica, priznala je krivicu još prvog dana suđenja pred porotom, sucem i bankarovom udovicom Beatrice David-Weill, koja je s njihovih troje djece slušala nevjerojatne detalje o čovjeku koga nije poznavala kao takvog.

Kada je u veljači 2005. u luksuznom stanu na posljednjem katu zgrade u centru Ženeve pronađeno izrešetano tijelo tada 50-godišnjeg Sterna, od glave do pete u odjelu od lateksa boje mesa, kakvo se često koristi u sado-mazo seksu, doznalo se kakav je dvostruki život vodio bogataš iz ugledne bankarske obitelji, koji je među prijateljima imao ugledne političare kao što su Nicolas Sarkozy, sadašnji predsjednik Francuske i bivši premijer, socijalist Laurent Fabius

Cecile Brossard (desno)

Izjave svjedoka i transkripti mailova i telefonskih poruka pokazani u sudnici dodatno su ogoljeli mračnu stranu nekada uglednog investicijskog velikana, koji je u pauzama seksualnih egzibicija čitao poslovne magazine. Naizmjenični izljevi obožavanja i mržnje govore o odnosu nabijenom strašću i oprečnim emocijama. U jednom mailu Stern poručuje Cecile 'Volim te ludo i zauvijek', a u drugom 'Ti ne postojiš, povrijedit ću te. Nitko ne ostavlja Edouarda Sterna'.

Plavokosa Ruskinja Svetlana posvjedočila je kako je na poziv optužene otišla na seansu utroje u jednoj hotelskoj sobi, gdje je poslije seksa s njih dvije, obučene kao učenice, Stern čitao spisak sto najbogatijih ljudi i razočarao se što nije na njemu.

Dvanaesteročlana porota pokušat će tijekom desetak dana suđenja utvrditi je li Stern, svojevremeno 38. na listi najbogatijih Francuza (600 milijuna eura), bio žrtva pohlepne, seksualno izopačene žene koja se htjela domoći njegovog novca, što tvrdi njegova obitelj, ili je bio tek seksualni predator i manipulant koji je optuženu fizički i moralno uništavao, u što vjeruje obrana.

Za obranu je ključna suma od milijun dolara koju je Stern uplatio na račun Cecile Brossard, ali ga je potom blokirao jer se predomislio, a ona mu nije htjela vratiti novac. Stern je u kritičnom trenutku navodno izgovorio da je 'milijun dolara puno za kurvu', čime ju je naveo na zločin iz strasti, za koji je predviđeno maksimalno 10 godina zatvora.

Za obitelj Stern motiv ubojstva je jasan – lukava žena je ubila bogatog ljubavnika zbog novca, raspirivši fantazije 50-godišnjaka koji je postao ovisan o 'plavuši iz predgrađa'. Obitelj traži maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za ubojstvo s predumišljajem.

Oženivši se s Beatrice, kćeri predsjednika poznate francuske banke Lazard Freres, Stern je jedno vrijeme radio za punca, ali je poslije učestalih sukoba napustio banku i osnovao vlastiti investicijski fond. U međuvremenu se odvojio od supruge, koja s djecom živi u New Yorku.

Svoju ljubavnicu je upoznao 2001. na zabavi kod zajedničkog prijatelja i u vezi su bili četiri godine. Optužena je na suđenju izjavila da i dalje voli Sterna i da ne može tražiti oprost od obitelji, budući da nema oprosta za nešto tako užasno. U svom je svjedočenju kazala da je u trenutku ubojstva bila 'u transu' i da joj se činilo da puca u lutku.

Otkako je u ožujku 2005. uhićena, Cecile Brossard je nekoliko puta primana u psihijatrijsku bolnicu zbog depresije i pokušaja samoubojstva.

Izricanje presude očekuje se u petak.