NASILJE SE RASPLAMSAVA

Dvadeset mrtvih na prosvjedima u Iranu

16.06.2009 u 14:32

Bionic
Reading

Dvadeset osoba ubijeno je na prosvjedima diljem Irana u utorak, javlja izraelski Haaretz. Četiri dana nakon izbora na kojima je pobjedu proglasio dosadašnji konzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, nasilje se rasplamsalo. 'Poraženi' predsjednički kandidat Mir Hossein Mousavi apelirao je na pristaše da zbog opasnosti u utorak ne sudjeluju na glavnom prosvjedu u Teheranu

TEHERAN - U međuvremenu, glavno iransko izborno tijelo u utorak je odbacilo mogućnost poništenja spornih predsjedničkih izbora koji su izazvali najveće ulične prosvjede u Iranu od Islamske revolucije 1979., no najavilo je da je spremno za djelomično prebrojavanje glasačkih listića.

U, kako se čini, prvome ustupku vlasti prosvjednicima, dvanaestočlano Vijeće čuvara objavilo je da je spremno za ponovno prebrojavanje listića s izbora, prenosi Reuters.

No, moćno Vijeće odbacilo je pozive reformista za poništenjem izbora održanih u petak koji su izazvali ozbiljne političke nemire i ponovno skrenuli pozornost svjetske javnosti na petu po veličini izvoznicu nafte na svijetu, otprije u sukobu sa Zapadom zbog spornog nuklearnog programa.

Iranci okupljeni oko Mirhoseina Musavija, gubitnika izbora za koje tvrde da su lažirani, planiraju u utorak održati još jedan veliki prosvjed, unatoč tomu što je sedam osoba u ponedjeljak ubijeno tijekom demonstracija ulicama Teherana.

Musavi je, međutim, svoje sljedbenike pozvao da "zbog zaštite vlastitih života" ne sudjeluju na prosvjedu rekavši da je otkazan. Ahmadinedžadovi pristaše, pak, pozvali su na protuprosvjed na istome trgu u glavnom iranskom gradu, što otvara mogućnost novih, žestokih sukoba.

Nastavak prosvjeda, osobito ako i dalje budu masovni, bit će veliki izazov vlastima koje čvrstom rukom kontroliraju oporbu otkako je 1979., nakon višemjesečnih demonstracija, s vlasti svrgnut proamerički šah, navodi Reuters.

Istodobno, agencija AFP prenosi da su iranske vlasti zabranile stranim novinarima da pokrivaju "nezakonite prosvjede", među kojima i onaj pobornika Musavija najavljen za utorak.

Iransko ministarstvo kulture u priopćenju navodi da je stranim novinarima zabranjeno "da sudjeluju ili pokrivaju skupove koji se održavaju bez dozvole ministarstva unutarnjih poslova", prenosi AFP.