TOMISLAV KARAMARKO

Nakon našeg troskoka, zaboravite socijaldemokraciju u Hrvatskoj

11.04.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Govorom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka završen je večerašnji skup HDZ-a na Zagrebačkom velesajmu na kojem je trenutno druga po snazi politička stranka u zemlji predstavila listu od 12 koalicijskih kandidata za Europski parlament. Izbori se imaju održati u nedjelju

Na listi se nalazi deset HDZ-ovaca iz zemlje i inozemstva (Dubravka Šuica kao nositelj liste, zatim Andrej Plenković, Ivan Bubić, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Željana Zovko, Zdravka Bušić, Kristijan Tušek, Krševan Antun Dujmović, Zdravko Krmek), zatim članica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić te predstavnik BUZ-a Milivoj Šipka.

Potonji je i otvorio seriju govora kandidata, i to sa strane antifašizma u Hrvatskoj vrlo neslavno. 'Danas je 10. travnja', počeo je umirovljeni Šipka, da bi zastao i nasmiješio se, pustivši da jedan, očito filoustaški dio dvorane odgovori pljeskom i ovacijama (10. travnja je dan osnutka NDH).

Situaciju je nešto kasnije pokušao popraviti HDZ-ov Davor Ivo Stier prispodobom o gostovanju Franje Tuđmana u rodnoj mu Argentini 1994. godine, kada je hrvatski predsjednik navodno čuo kako lokalna mladež izvodi himnu riječima 'Teci Dravo, Savo, Drino teci', pa je ustao i poručio dijaspori da se moderna Hrvatska temelji na borbi protiv svih totalitarizama'.

MEĐU PRIORITETIMA POLJOPRIVREDA, RIBARSTVO I PELJEŠKI MOST
Većina govornika više je energije trošila na potragu za riječima koje bi sublimirale istinsko hrvatstvo u 21. stoljeću i dočarale nenarodnost sadašnje vlasti, dok je nešto manje sadržaja posvećeno misiji zvanoj Europski parlament. Više je o tome govorio Andrej Plenković, spominjući program i prioritete ove liste: gospodarstvo, konkurentnost, uspješno korištenje EU fondova, zapošljavanje (posebno mladih), poljoprivredu i ribarstvo ('dvije grane za koje postoje velika sredstva u EU proračunu'), prometno i digitalno umrežavanje, brigu za okoliš, kulturu, tradiciju i hrvatski jezik. 'Važno je da odmah steknemo naviku da je Europski parlament i hrvatski parlament, jer zastupnici u Bruxellesu i Strasbourgu provedu po tri i pol dana, a ostatak su u svojim domovinama, s biračima', poručio je Plenković.

Nešto je konkretnija bila i nositeljica liste Dubravka Šuica koja najavljuje da će joj ključna točka biti infrastrukturno povezivanje Hrvatske. Šuica smatra da su ju, kao Dubrovčanku, u HDZ-u stavili na čelo liste upravo zato što im je jedan od strateških ciljeva privlačenje sredstava iz EU fondova za gradnju Pelješkog mosta.

HDZ-ov skup na Zagrebačkom velesajmu okupio je, prema procjenama ovog novinara, više od tisuću ljudi i bilo je očito da nije zamišljen samo kao predstavljanje kandidata za Europarlament, već i kao mobilizacija stranačke mase pred lokalne izbore u svibnju, na kojima HDZ sanja svoj povratak na negdašnju razinu popularnosti. Što se tiče Europarlamenta, ankete im predviđaju četiri ili pet mandata od 12 rezerviranih za hrvatske zastupnike. HDZ se nada brojci šest koju bi proglasili pobjedom.

KARAMARKO: NE PRIČAM O PROŠLOSTI NEGO O ISTINI
Kao veliko finale, nakon reda domoljubnih glazbenih brojeva u izvedbi tamburaša, na red je došao šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Najveći dio svog govora opet je potrošio na veličanje prvog predsjednika HDZ-a i samostalne Hrvatske Franje Tuđmana, čija je bista, postavljena slijeva, s pozornice motrila okupljene simpatizere.

'Opet će reći kako pričam o prošlosti. No ja ne pričam o prošlosti, nego o istini, jer mnogi pokušavaju relativizirati ono što se dogodilo 90-ih, a to je osnova političke filozofije HDZ-a', pojasnio je Karamarko, ne spominjući koji se to sve elementi hrvatskog povijesnog narativa nedopustivo 'relativiziraju' (da li možda privatizacija, da li socijalno raslojavanje, ratni zločini hrvatske strane, uništavanje antirežimskih medija itd.). Karamarko se osvrnuo tek na debatu smije li se Domovinski rat nazivati građanskim ratom.

Ostaje činjenica da je vrlo mali dio svog govora posvetio predstojećim izborima za Europski parlament i 12 kandidata koje su na zajedničku listu stavili HDZ, HSP dr. Ante Starčević i Blok umirovljenici zajedno. Istaknuo je da je fasciniran njihovim biografijama, da je riječ o najboljem timu, 'što im priznaju i politički protivnici'.

Osim veličanja Tuđmana i kritike onih koji smatraju da je Josip Broz Tito bio značajnija povijesna osoba za Hrvatsku od prvog predsjednika Republike Hrvatske, Karamarko je velik dio nastupa koristio za kritiku aktualne Milanovićeve vlade ustežući se od nalaženja negativnih epiteta i navodeći statistike koje govore o rastu nezaposlenosti, blokiranih računa građana, poskupljenju hrane, stanovanja itd. Nije se osvrtao na ulogu donedavno vladajućeg HDZ-a u stvaranju situacije.

Ponovio je da povijesne korijene HDZ-a vidi 'u starčevićanstvu, radićevštini i pozitivnim tekovinama hrvatske ljevice, ali i na antikomunizmu'. Okupljenoj masi poručio je da u danima do nedjeljnih izbora dana ne čita novine, jer tko zna što će sve pisati o njemu i HDZ-u. Ponovio je i ranije izrečenu dosjetku po kojoj su aktualni izbori za Europski parlament dio pobjedničkog troskoka HDZ-a i saveznika, u kojem su druga etapa lokalni izbori, a treća prijevremeni parlamentarni izbori.

'Nakon te pobjede, zaboravite na socijaldemokraciju u Hrvatskoj', zaključio je Karamarko, uz pljesak gledališta.