NOVI PODACI

U potresu u Iranu 37 žrtava, 850 ozlijeđenih

10.04.2013 u 13:16

Bionic
Reading

Snažan potres koji je u utorak pogodio ruralno područje na jugu Irana usmrtio je 37 osoba, 850 je ozlijeđenih i pričinjena je velika materijalna šteta, novi su podaci koje je u srijedu iznijela lokalna vlast i objavila završetak operacije spašavanja.

Nuklearna elektrana Bušer, smještena nekih stotinjak kilometara od epicentra, nije oštećena u potresu, potvrdili su dužnosnik iranskog nuklearnog programa i Međunarodna agencija za atomsku energiju. 'Prema posljednjim obavijestima, 37 osoba je poginulo, a 850 je ozlijeđeno', rekao je voditelj Službe za prirodne katastrofe Mohamad Taghi Talebian.

Operacija spašavanja prekinuta je jer više nijedna osoba nije pod ruševinama, prenosi agencija Fars izjavu ravnatelja Iranskog crvenog polumjeseca Mahmuda Mozafara. Dvadeset preživjelih pod ruševinama izvučeno je na sigurno. Potres je uništio 800 kuća. Magnitude 6,1 u epicentru, potres je u utorak pogodio lokalitet Kaki s 12.000 stanovnika, 89 kilometara jugoistočno od obalnoga grada Bandar Buše. Nakon snažnog udara slijedilo je petnaestak manjih potresa.

Iran se nalazi na nekoliko velikih seizmičkih pukotina, zbog čega je imao mnogo razornih potresa. Najsmrtonosniji je bio u prosincu 2003., koji je pogodio južni grad Bam i odnio 31.000 ljudskih života.