RAKETE SJEVERA SPREMNE

Pripravnost u SAD-u: Korak do rata

10.04.2013 u 09:38

Bionic
Reading

SAD i Južna Koreja podigli su u srijedu stupanj pripravnosti svojih snaga zbog toga što se Sjeverna Koreja, kako se primiče 15. travnja i obljetnica rođenja utemeljitelja države, sprema izvesti jedan ili više pokusnih ispaljivanja raketa. Hina prenosi vijest AP-a kako je i Japan proglasio stanje pripravnosti u očekivanju da će Sjeverna Koreja ispaliti rakete srednjeg dometa. Japanski ministar obrane Itsunori Ondera rekao je kako su spremni presresti sjevernokorejski projektil

Združeno zapovjedništvo američkih i južnokorejskih snaga podiglo je stupanj zajedničke pripravnosti s 3. na 2. stupanj koji označava 'po život opasnu prijetnju', rekao je za južnokorejsku agenciju Yonhap jedan vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Sljedeći, ujedno i najviši – 1. stupanj, znak je rata.

Ispaljivanje rakete može se dogoditi 'u bilo kojem trenutku od sada', rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-Se u parlamentu, upozorivši Pjongjang da će tim činom navući na sebe nove sankcije UN-a.

Zanemarivši upozorenja svog susjeda i savezničke Kine, sjevernokorejski režim je prošlog tjedna na svoju istočnu obalu postavio dvije rakete Musudan koje teoretski imaju domet od 4.000 km, što znači da mogu pogoditi Južnu Koreju, Japan i američki otok Guam, tvrdi Seul.

Za nuklearni rat spremni!

Japanci poručuju da su već rasporedili svoje raketne postrojbe te da će ostati 'budni i spremni'.

Japanske samoobrambene snage (službeni naziv japanske vojske) u utorak su zbog mogućnosti lansiranja rakete iz Sjeverne Koreje postavile proturaketne sustave Patriot u središtu i oko glavnog grada a jedan sustav trebao bi biti postavljen i na otoku Okinawi.

Osim sustava Patriot, japanska je mornarica u Japanskom moru postavila dva razarača s naprednim protuzrakoplovnim sustavima Aegis. Japanski ministar Shinzo Abe u srijedu je ponovio da njegova vlada poduzima 'sve mjere kako bi zaštitila živote Japanaca i pobrinula se za njihovu sigurnost'.

Pjongjang je objavio prošlog petka da ne može zajamčiti sigurnost diplomatskih misija na svom teritoriju nakon 10. travnja.

Sjevernokorejske vlasti prošloga su tjedna postavile dva projektila Musudan srednjeg dometa na pokretne lansere i premjestile ih na svoju istočnu obalu. Musudan ima teoretski domet od oko 3.000 kilometara i može pogoditi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Sa vrlo malom bojevom glavom ta raketa može preletjeti i do 4.000 kilometara te teoretski pogoditi otok Guam, na kojem je stacionirano oko 6.000 američkih vojnika a koji je udaljen oko 3.500 kilometara od sjevernokorejske obale.