ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA HTV-A

Tko će u Europski parlament?

08.04.2013 u 20:31

Bionic
Reading

Iduće nedjelje održavaju se prvi izbori za Europski parlament u Hrvatskoj. Desetak dana prije izbora agencija Promocija Plus za Dnevnik HTV-a je ispitala kako dišu hrvatski birači - za koga bi glasovali i koliko bi ih izašlo na izbore. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 građana

Prvo što upada u oči je iznimno mala izlaznost birača - sigurno će glasovati njih 39,1 posto, a vjerojatno njih 8,1 posto. Vjerojatno neće glasovati njih 11,9 posto, a sigurno neće glasovati njih 36,5 posto. Razlozi neizlaska na izbore su: nemam komu dati glas 14,4 posto, ne glasujem 12 posto, protivnik sam EU 10,9 posto, umoran sam od izbora 10,5 posto...

Dakle, ako se zbroje sigurni i vjerojatni, dobiva se omjer od 47 posto onih koji će glasovati, prema 48 posto onih koji neće.

A evo kome na ruku ide potencijalno relativno mala izlaznost na europske izbore. Dakle, pobjednik je koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a sa 29,5 posto glasova. Na drugom je mjestu koalicija HDZ-a HSP-a Ante Starčević i BUZ-a sa 22,2 posto, a na trećem Hrvatski laburisti sa 7,5 posto glasova. Sve ostale liste dobivaju manje od 3 posto.

A kad se ovi postoci pretvore u mandate, evo kako bi mogla izgledati naša delegacija u Europskom parlamentu. Od 12 mjesta, koalicija oko SDP-a dobila bi 6 mandata, koalicija oko HDZ-a 5, a u Europski parlament po HTV-ovom istraživanju, ušli bi još samo laburisti s jednim mandatom.