PREMA VLASTITOJ ŽELJI

Pogreb 'Željezne lady' bit će svečan, ali ne i državnički

08.04.2013 u 19:47

Bionic
Reading

Smrt bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, koja je u ponedjeljak umrla od posljedica moždanog udara, nagnala je sadašnjeg predsjednika britanske vlade Davida Camerona da prekine mini turneju po Europi i vrati se u London, gdje je najavljeno da će pogreb 'Željezne lady' biti svečan, s vojnim počastima, ali ne i državnički. Bila je to bjena vlastita želja, objavile su agencije

'Mislim da će biti upamćena kao najveća mirnodopska britanska premijerka', rekao je Cameron u izjavi za BBC. 'Margaret Thatcher uspjela je iako je sve bilo protiv nje. Činjenica je da ona nije samo vodila našu zemlju, ona ju je spasila', dodao je Cameron, koji je član Konzervativne stranke, kao što je bila i Thatcher..

Britanska vlada rekla je da će se svečani pogreb održati u londonskoj katedrali svetog Pavla, ali neće biti državni, sukladno željama obitelji. Datum pogreba još nije poznat, a pojedinosti će biti objavljene idućih dana.

'Bit će pozvan široki niz raznolikih osoba i skupina povezanih s Lady Thatcher', stoji u priopćenju iz Cameronovog ureda. 'Nakon crkvene službe, njezino će tijelo biti kremirano na privatnoj ceremoniji. Sve što se poduzima sukladno je željama obitelji Lady Thatcher', dodaje se u priopćenju.

Sir John Major, koji je naslijedio Magaret Thatcher kao britanski premijer, nazvao je svoju prethodnicu 'jedinstvenom osobom' i 'istinskom snagom prirode'. Bivši laburistički premijer Tony Blair nazvao ju je 'dominantnom figurom', dok je njezin nasljednik Gordon Brown istaknuo njezinu 'odlučnost i otpornost'.

Vijest o smrti osobe koja je u sve svjetske jezike uvela pojam 'Željezna Lady"'komentirali su politički čelnici diljem svijeta, i sadašnji i bivši.

'Odlaskom baronice Margaret Thatcher svijet gubi velikog zagovornika slobode, a SAD istinsku prijateljicu', poručio je u pisanoj poruci američki predsjednik Barack Obama, osobito istaknuvši angažman Margaret Thatcher na jačanju britansko-američkog savezništva.

'Vijest o smrti Margaret Thatcher primila sam s tugom. Kao dugogodišnja predsjednica vlade obilježila je modernu Veliku Britaniju kao malotko prije ili poslije nje. Bila je izniman vođa našeg doba', stoji u pisanoj izjavi njemačke kancelarke Amgele Merkel.

'U središtu njezinih uvjerenja bila je sloboda pojedinca', dodala je Merkel, koju zbog inzistiranja na provođenju strogih mjera štednje u Europi često nazivaju 'Željeznom kancelarkom', što je aluzija na nadimak Margaret Thatcher.

Napomenuvši da 'neće zaboraviti njezin doprinos okončanju Hladnog rata i podjeli Europe', Merkel je za Thatcher rekla i to da je 'u doba kad još nije bilo normalno da žena preuzme najviše demokratske dužnosti, ona je bila primjer mnogima koji su je slijedili'.

'Cijelim tijekom svojeg javnog života, a konzervativnim uvjerenjima koje je živjela u potpunosti, brinula je za sjaj Ujedinjenog Kraljevstva i njegove interese', rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, istaknuvši kako je Thatcher s Francuskom održavala 'otvorene i odane' odnose i osobito naglasivši njezin 'odlučni impuls' za gradnju tunela ispod kanala la Manche.

Španjolski premijer Mariano Rajoy u povodu smerti margaret Thatcher kazao je da su njezin neumorni angažman u pitanjima 'slobode, demokracije i pravne države te čvrsta odlučnost za provedbu reformi vrijedno naslijeđe za današnje europske vlade' koje su 'kao i Margaret Thatcjer 80-ih godina prošlog stoljeća, suočene s vrlo složenim izazovima koji zahtijevaju veliku količinu političke ambicije i hrabrosti'.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu preminulu britansku političarku ocijenio je 'uistinu velikim političkim vođom, principijelnom, odlučnom, uvjerenom, snažnom i velikom ženom koja je bila nadahnuće cijelom jednom naraštraju političkih čelnika' i koja je bila gorljivi zagovornik Izraela i židovskog naroda.

'Odlaskom barunice Thatcher svijet je izgubio divu među svjetskim čelnicima', izjavio je u pisanoj izjavi kanadski premijer Stephen Harper, naglasivši da je posjedovala 'rijetku osobinu da utjelovi i definira epohu u kojoj je djelovala', a ne da epoha definira nju, kao što je to slučaj s većinom.

'Zahvaljujući uspjehu svoje gospodarske politike, utjelovila je i samu definiciju modernog konzervativizma', dodao je, navodeći posebno njezinu ulogu, zajedno s tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom i papom Ivanom Pavlom II, u 'padu SSSR-a', koji je otvorio put 'razdoblju mira i napretka'.

Oglasilo se i političko vodstvo Falklandskih otoka, koje je Margaret Thatcher nakon rata s Argentinom 1982. vratila pod kontrolu britanske krune.

'Ona je vrlo štovana osoba na Falkladnima zbog toga što nam je 1982. vratila slobodu i ovo će biti dan velike tuge za sve stanovnike Falklanskog otočja', rekao je u telefonskom razgovoru Reutersu predsjednim osmočlane izvršne skupštine Falklanda Mike Summers.

Posljednji politički čelnik nekadašnjeg SSSR-a Mihail Gorbačov za Margaret Thatcher rekao je da je bila 'velika političarka koja će ostati zabilježena u povijesti'. 'Thatcher bila je velika političarka i sjajna osoba. Ostat će u našem sjećanju i u povijesti', stoji u pisanoj izjavio zadnjeg sovjetskog vođe koji je bio izravni sugovornik Margaret Thatcher u trenutku prestanka Hladnog trata.

'Thatcher je bila političarka čija je riječ imala veliku težinu', rekao je Gorbačov, pojasnivši da je njegov odnos d bivšom britanskom premijerkom bio 'katkad težak, ne uvijek miran, ali obostrano ozbiljan i odgovoran'.

'U konačnici smo uspjeli ostvariti međusobno razumijevanje, a to je pridonijelo promjeni ozračja između naše zemlje i Zapada i dovršetku Hladnog rata', kazao je.

Počast preminuloj britanskoj 'željeznoj dami' odao je i bivši njemački kacelar Helmut Kohl, iako je Thatcher bila žustra protivnica najvećeg ostvarenja Kohlovog političkog života - ujedinjenja Njemačke.

'Jako sam cijenio Margaret Thatcher zbog njezine ljubavi prema slobodi, neusporedive otvorenosti duha, iskrenosti i izravnog načina ophođenja', kaže se u Kohlovoj pisanoj izjavi.

Nekadašnji američki predsjednik George Bush, otac predsjednika Georgea W. Busha, naglasio je da su načela koja je zagovarala Margaret Thatcher 'pridonijela oblikovanju boljeg i slobodnijeg svijeta'.

'Margaret je nedvojbeno bila jedan od najžešćih branitelja slobode i tržišne ekonomije u 20. stoljeću - politička čelnica rijetke osobnosti koja je visoko uzdizala barjak svojih uvjerenja i čija su načela u konačnici pridonijela oblikovanju boljeg i slobodnijeg svijeta', rekao je Bush, američki predsjednik od 1988.

'Ona je bila hrabra osoba, žena koja je shvatila da politički vođa mora imati snažna uvjerenja jer se narod ni na koji način neće moći sam odlučiti za nešto ako im njihovi vođe ne pokažu smjer kojim trebaju ići', rekao je nekadašnji američki državni taknik Henry Kissinger, koji je tu dužnost obavljao tijekom predsjedničkim mandata Richarda Nixona i Geralda Forda.