Svijet SASTANAK OBAMA - BERLUSCONI

Italija će primiti tri zatočenika iz Guantanama

  • Autor: Hina
  • 16.6.2009 8:35:50
  • 16.6.2009 8:31:59

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da će Italija primiti tri zatočenika iz zatvora američke mornaričke baze u zaljevu Guantanamo na Kubi. Obama je to rekao nakon završetka sastanka u Bijeloj kući s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem.

Sjedinjene Države traže smještaj za one zatočenike iz Guantanama kojima je odobreno oslobađanje bez suđenja, a ne mogu se vratiti u svoje zemlje zbog straha od lošeg postupanja prema njima. U tu kategoriju spada oko 50 od 240 zatočenika Guantanama.

U svibnju je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio da Italija razmatra zahtjev SAD-a da primi dva tuniska zatočenika iz Guantanama.

Europska unija i SAD u ponedjeljak su u Luxemburgu objavili zajedničko priopćenje u kojem ističu da su neke članice EU spremne "pomoći u prihvatu određenog broja zatočenika iz Guantanama, na temelju razmatranja pojedinačnih slučajeva". U priopćenju se ne imenuju zemlje EU koje su spremne primiti zatočenike niti njihov broj, a navodi se da će Washington podmiriti troškove njihovog nastanjivanja.

Neke europske zemlje već su ranije primile svoje državljane iz Guantanama, dok su Albanija, Francuska, Švedska i Velika Britanija primile i one koji nisu njihovi državljani.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još