ODLAZAK ČELIČNE LADY

Umrla Margaret Thatcher

08.04.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je u ponedjeljak od posljedica moždanog udara u 87. godini života. Barunica Thatcher bila je prva žena na čelu vlade Ujedinjenog Kraljevstva, poznata kao Čelična Lady. Britanska vlada potvrdila je da će pogreb bivše premijerke biti u istom rangu kao i sprovodi kraljice majke i princeze Diane

'S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka, barunica Thatcher, umrla spokojno nakon jutrošnjeg moždanog udara', izjavio je njezin glasnogovornik lord Bell.
Oglasio se aktualni britanski premijer David Cameron, kao i glasnogovornik kraljice Elizabete II

'S velikom tugom primio sam vijest o smrti lady Thatcher. Izgubili smo veliku čelnicu, veliku premijerku i veliku Britanku', poručio je Cameron.

'Kraljica je s tugom primila vijest o smrti barunice Thatcher. Njezino Veličanstvo poslat će privatnu poruku sućuti njezinoj obitelji', priopćio je glasnogovornik Buckinghamske palače.
Margaret Thatcher bila je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva iz redova Konzervativne stranke od 1979. do 1990. godine. Uz njezinu 'čvrstu ruku', kozervativci su triput zaredom slavili pobjedu na izborima u Britaniji: 1979, 1983. i 1987. godine.

Bila je jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća, premijerka koju su Britanci ili idealizirali ili osporavali. Pod njezinom paskom privatiziran je niz državnih poduzeća, a Britanija je krenula u rat protiv Argentine oko Falklandskih otoka.

Za vrijeme posjeta Hrvatskoj, u rujnu 1998. godine, bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Margaret Thatcher Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.
245252 ,212067,176064 ,168572
Margaret Thatcher pretrpjela je moždani udar još 2002. godine, nakon kojeg je počela patiti od demencije. Suprug Denis preminuo je 2003., a djeca Mark i Carol s obiteljima žive u inozemstvu.