Svijet LOŠE ZDRAVSTVO

Pandemija bi mogla paralizirati siromašne zemlje

  • Autor: Hina
  • 16.6.2009 7:42:42
  • 16.6.2009 7:30:00

Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan upozorila je u ponedjeljak u New Yorku da bi sadašnja pandemija svinjske gripe mogla uništiti zdravstvene službe u siromašnim zemljama koje su najviše ugrožene.

'Zemlje u razvoju su najosjetljivije i nisu toliko otporne. One će biti i najteže pogođene i trebat će im najviše vremena za oporavak', rekla je Chan na konferenciji organiziranoj u UN-u o 'načinima promicanja zdravlja na svjetskoj razini u vrijeme krize'.

WHO je prošlog tjedna prolasio prvu pandemiju atipične gripe u ovom stoljeću, koju prenosi virus A(H1N1) svinjske gripe. Virus koji je u travnju otkriven u Meksiku, zarazio je 35.928 ljudi u 76 zemalja i odnio 163 života, po novim podatcima WHO-a.

'Izazov koji postavlja pandemija, uz porast kroničnih bolesti, mogao bi sam za sebe paralizirati rad ionako slabih zdravstvenih služba' u zemljama u razvoju, dodala je Chan.

Još je rekla da je došlo vrijeme da se počnu provoditi politike utemeljene na 'jednakosti'. 'Veća jednakost u položaju stanovnika što se tiče pristupa zdravlju, unutar svake zemlje i između pojedinih zemalja, treba postati instrument za mjerenje napretka koji ostvarujemo kao uljuđeno društvo', dodala je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još