GRAĐANIMA NEVIDLJIVA

Superdržava iz sjene vlada eurom

05.04.2013 u 20:36

Bionic
Reading

Thomas Mayer, nekadašnji glavni ekonomist Deutsche Bank-a je predstavio teoriju superdržave iz sjene koja sve više i više povlači važne poteze koji se tiču stotina milijuna građana, piše Deutsche Welle

'U ovoj eurodržavi iz sjene imate sve elemente: vladu u sjeni, to je Europsko vijeće. Imate izvršnu vlast u sjeni, to je skupina zemalja s eurom. A imamo i mobilnu interventnu skupinu na terenu koja uskače kada se pravila grubo prekrše, to je Trojka (s po jednim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda, Europske komisije i Europske središnje banke, op.a.)', objašnjava Mayer.

Bez ove tvorevine, valuta euro trenutno ne bi bila u stanju preživjeti. Jer s obzirom da Europska središnja banka, nakon što se pokazalo da se članice euro-zone nisu držale kriterija iz Maastrichta, više nije neovisna ustanova, nego postaje politička emisijska banka koja financira dugove svojih članica, ona treba iza sebe jednu državu. I tu se, kako kaže Mayer, pojavljuje famozna država iz sjene.

Pravni temelj za stvaranje ove 'super države' su ugovori za koje velika većina građana Europske unije nikad nije čula poput zakonskih paketa 'Two Pack' ili 'Six Pack'. Nadalje, koliko građana zapravo razumije što se skriva iza famoznog fiskalnog pakta?

'Ova gusta mreža ugovora ograničava suverenost nacionalnih država i nameće im određeni stupanj discipline kako bi mogle djelovati unutar dužničkog sustava', objašnjava Mayer.

No država iz sjene i njezina pravila igre polako nailaze na sve veći otpor, piše Deutsche Welle. Ciparska vlada dugo se odupirala spasonosnom paketu te je tijekom pregovora radije u obzir uzimala sve ostale opcije pa čak i državni stečaj.

Talijani su svrgnuli tehnokratsku vladu predstavnika države u sjeni Marija Montija, koju ionako nikad nisu ni izabrali. U međuvremenu u talijanskom parlamentu nitko ne raspolaže većinom, zemlja je blokirana u političkom smislu. Istodobno stižu vijesti o porastu nezaposlenosti u zoni eura, gospodarstvu koje se smanjuje, prosvjedi protiv mjera štednje su svakodnevica u Grčkoj, Španjolskoj i ostalim dužničkim zemljama.