EUROPSKA UNIJA ZABRINUTA

U Iranu nastavljeni prosvjedi unatoč zabrani

15.06.2009 u 17:01

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća pristaša poraženog iranskog predsjedničkog kandidata Hoseina Musavija u ponedjeljak sudjeluje u mirnom prosvjedu ulicama Teherana protiv ponovnog izbora Mahmuda Ahmadinedžada, unatoč policijskoj zabrani tog okupljanja, ali zasad nema dojava o intervenciji snaga sigurnosti, javljaju svjetske agencije.

Francuski AFP piše kako se gomila stalno povećava i kreće prema aveniji Azadi, jednoj od glavnih teheranskih ulica, zapamćenoj po masovnim demonstracijama 1979. koje su rezultirale rušenjem režima iranskog šaha i uspostavom islamske republike.

Prosvjednici uzvikuju "Smrt diktatoru", što je poruka upućena Ahmadinedžadu, "Musavi, mi te podržavamo" te "Irancima je draža smrt od poniženja".

Stotinjak pripadnika posebnih policijskih postrojbi za borbu protiv nemira zasad sa strane promatra marš i ne pokušava se upletati, a manji su sukobi zabilježeni samo s Ahmadinedžadovim pristašama, javlja francuska agencija.

Na mirni prosvjed u nedjelju je svoje pristaše pozvao Musavi, koji se ne miri s izbornim porazom, jer smatra da su rezultati lažirani. No u ponedjeljak je iransko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo tu manifestaciju kao protuzakonitu i podrivačku, upozorivši da će Musavija, nekadašnjeg iranskog premijera, smatrati odgovornim za njegovo održavanje.

"Posljedice takvog ponašanja bit će uperene u Musavija", prenijela je državna agencija IRNA riječi visokog dužnosnika MUP-a Mahmuda Meškinija.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei prilikom nedjeljnog susreta s Musavijem također mu je poručio da svoje pritužbe glede izbornog ishoda, koji je on sam podupro, iznosi "mirnim i zakonitim sredstvima".

Hamnei izravno i neizravno određuje članove Vijeća čuvara Ustava, tijela koje u Iranu odlučuje o ustavnim pitanjima i kojem su Musavi i još jedan poraženi kandidat Mohsen Rezaie uputili službene prigovore. Vijeće će, prema najavama, o njihovoj žalbi odlučiti u roku do 10 dana od podnošenja.

Poraženi kandidat u ponedjeljak ujutro odustao je od najavljenog skupa rekavši kako se on odgađa do dobivanja potrebnih suglasnosti, ali i najavio kako će se u slučaju njegova održavanja ipak pojaviti kako bi smirio svoje sljedbenike.

To je i učinio, pridruživši se maršu u automobilu, zajedno s Mehdijem Karubijem, vjerskim dostojanstvenikom koji je također sudjelovao u izborima za predsjednika. Prema vijesti AFP-a, njihov bijeli terenac čuvaju pripadnici sigurnosnih službi u civilu.

Europska unija u ponedjeljak je ponovila zabrinutost razvojem događaja u Iranu, u čijem su glavnom gradu tijekom vikenda zabilježeni najveći nemiri od pobjede Islamske revolucije, u kojima su radarstvenici koristili silu, suzavac i pucnje upozorenja u zrak, a uhićeno je najmanje 170 osoba. Ministri vanjskih poslova EU pozvali su vlasti u Teheranu da provjere pritužbe na tijek i rezultate izbora i osudili uporabu sile protiv građana koji sudjeluju u mirnim prosvjedima.

Njemačka i Francuska pozvale su veleposlanike Irana na konzultacije u svoja ministarstva vanjskih poslova kako bi im pružili objašnjenja glede događaja u Iranu i odgovorili na sumnje u regularnost nedjeljnih predsjedničkih izbora.

I glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiji (IAEA) Mohamed ElBaradei u ponedjeljak je na sjednici guvernera te agencije izrazio nadu u mogućnost ostvarenja dijaloga između Irana i SAD o nuklearnom pitanju.

"Ohrabruje nova inicijativa SAD u cilju uspostave izravnog dijaloga s Iranom, bez dodatnih preduvjeta i na temelju uzajamnog poštovanja", rekao je ElBaradei.

"Nadam se da će Iran na američku inicijativu odgovoriti sličnom gestom dobre volje i ponovne uspostave povjerenja. Nadam se da će dijalog početi čim je prije moguće", dodao je egipatski diplomat koji nije želio komentirati ponovni izbor Ahmadinedžada za predsjednika Irana.

Ahmadinedžad je u nedjelju rekao kako neće mijenjati svoju politiku u pogledu nuklearnog pitanja, dok je Musavi prije izbora pozivao na nastavak razgovora sa zapadnim zemljama o toj temi.

Prosvjede protiv reizbora Ahmnadinedžada u ponedjeljak su počeli poduzimati i Iranci u inozemstvu, kad je 200-tinjak iranskih državljana održalo miran prosvjed ispred konzulata svoje zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tijekom dvosatnog skupa ispred diplomatske misije u Dubaiju prosvjednici su sadašnjeg predsjednika nazivali "diktatorom" i optuživali iranske vlasti za falsificiranje rezultata izbora.

"Smatram da se ne poštuje moj glas, jer su izbori bili potpuno lažirani", izjavio je 32-godišnji iranski arhitekt, koji se predstavio samo kao Ali, ne željevši otkriti prezime.

Stotine Iranaca prosvjedovalo je i u Maleziji, gdje su se u Kuala Lumpuru okupili pred zgrad Ujedinjenih naroda negodujući zbog rezultata izbora. Oko 700 prosvjednika, uglavnom studenata, predalo je zaposlenicima UN-a memorandum u kojem tvrde da je Mahmud Ahmadinedžad prijevarom osvojio predsjedničke izbore. Malezijska policija rastjerala je prosvjednike suzavcem i vodenim šmrkovima, prenio je lokalni informativni portal Star.