OD PREKARIJATA DO ELITE

Novo kapitalističko društvo ima sedam klasa!

03.04.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Tradicionalne podjele na radničku, srednju i višu klasu u Velikoj Britaniji danas ne vrijede, a stanovništvo Otoka dijeli se na čak sedam društvenih klasa, pokazalo je istraživanje BBC-ja provedeno na više od 161.000 ispitanika koji su dosad ispunili upitnik putem interneta

Klase se tradicionalno definiraju temeljem profesije, bogatstva i stupnja obrazovanja. No posljednje, ujedno najveće istraživanje o klasama koje je ikada provedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da je prethodni model odveć pojednostavljen. Novo istraživanje fokusiralo se na ekonomski kapital (prihodi, ušteđevina, vrijednost nekretnina), društveni kapital (broj i status ljudi koje ispitanici poznaju) te na kulturni kapital (opseg i priroda kulturnih interesa i aktivnosti).

Slijedi popis novoutvrđenih društvenih klasa:

Elita - najprivilegiranija skupina u Ujedinjenom Kraljevstvu, koju od ostalih šest skupina dijeli njihovo veliko bogatstvo. Elitu odlikuju najviše razine sva tri kapitala.

Ukorijenjena srednja klasa - druga najbogatija skupina, koja bilježi visoke ocjene u sva tri područja. Ovo je najveća i najdruštvenija skupina, druga po visini kulturnog kapitala.

Tehnička srednja klasa - malobrojna, prosperitetna nova klasna grupa, sa slabim rezultatima na području društvenog i kulturnog kapitala. Posebna po svojoj društvenoj izolaciji i kulturnoj apatiji .

Novoobogaćeni radnici - mlada klasa, društveno i kulturno aktivna, sa srednjim razinama ekonomskog kapitala.

Tradicionalna radnička klasa - postiže loše rezultate u sve tri skupine kapitala, ali nije posve osiromašena. Kuće radničke klase odlikuje relativno visoka tržišna vrijednost, što se može objasniti činjenicom da je prosječna dob pripadnika ove klase 66 godina.

Novi uslužni radnici - mlada, urbana skupina koja je relativno siromašna, ali ima visoki društveni i kulturni kapital.

Prekarijat, ili ugroženi proletarijat - najsiromašnija klasa, s niskim društvenim i kulturnim kapitalom.

Osim podjele na elitu i siromašni sloj, sada je vidljivo da između sve malobrojnije tradicionalne radničke klase (14 posto stanovništva) i najbrojnije, ukorijenjene srednje klase (25 posto) postoje i druge skupine, dok se u najsiromašniju grupu ubraja čak 15 posto Britanaca.

Istraživači napominju da su novoobogaćeni radnici i novi uslužni radnici djeca pripadnika tradicionalne radničke klase, koju je rascijepila deindustrijalizacija, masovna nezaposlenost, imigracija i preustroj urbanih područja.