BEOGRADSKE NOVOSTI

'Hrvati postaju gazde u Sloveniji?!'

01.04.2013 u 16:26

Bionic
Reading

Mnoge slovenske tvrtke prelaze u ruke novih vlasnika - iz susjedstva - Željko Biloš želi Peko, Ivica Todorić 'nameračio' Merkator, pišu beogradske Novosti. Jedan od slovenskih ponosa, tvornica cipela Peko, uskoro bi trebao prijeći u hrvatske ruke, navode oni. Ivica Todorić na korak je od kupnje Merkatora, a Hrvati su zainteresirani i za preuzimanje slovenskih mljekara, pišu u tiražnom srpskom dnevniku

Dalje novinar Novosti objašnjava kako se prošlih godina Slovenija širila na područje bivše Jugoslavije, a sada se događa suprotno i Hrvati su se punom parom uključili u kupnju svega što se na rasprodaji nudi u Sloveniji.

Povod za priču je informacija da je Osimpex iz Osijeka, koji je u vlasništvu takozvanog hrvatskog kralja željeza Željka Biloša i njegove supruge Nade, dao ponudu za dokapitalizaciju Peka od četiri milijuna eura. Biloš bi zadržao 280 od 380 radnika, koliko Peko sada zapošljava.

Slovenija, očigledno je, nema izbora nego prodavati 'obiteljsko srebro', zaključuju u Novostima i dodaju da se u javnosti već o govori i o prodaji Telecoma, Triglav osiguranja, Petrola i Elana, a svaku najavu preuzimanja pažljivo prate hrvatski poslovni ljudi, koji procjenjuju da su slovenske tvrtke i uvjeti poslovanja povoljniji od hrvatskih.

Dukat, koji se nalazi u sastavu francuskog Lactalisa, namjerava preuzeti Ljubljanske mljekare, a već sada ima više od 50 posto dionica u njima. Dukat je uložio 20 milijuna eura, a na stolu se našla nova ponuda te bi hrvatski mljekarski div koji se nalazi pod patronatom Francuza zavladao i slovenskim tržištem.

Istovremeno, slovenski proizvođači sve manje prodaju u Hrvatskoj, a jedan od razloga je, smatraju u srpskom mediju, to što Hrvati zbog slovenskog ponašanja oko ulaska u EU tiho bojkotiraju njihovu robu. Dok je Gorenje do jučer bio pojam i na hrvatskom tržištu, sada se prodaje znatno manje, a problema s prodajom imaju i druga poduzeća iz Slovenije, zaključuju u Novostima. Zaboravili su spomenuti da je zapravo najveći hrvatski investitor u Sloveniji Emil Tedeschi i njegova Atlantic grupa koja je vlasnik Droge iz Portoroža.