ISTRAŽIVANJE NOVE TV

U utrci za Europarlament vodi Kukurika lista

31.03.2013 u 19:35

Bionic
Reading

Za 14 dana Hrvatsaka će prvi put birati 12 zastupnika za Europski parlament. Izbori su prvi, a mandat zastupnicima traje do sljedeće godine, kada ćemo opet na birališta. Dnevnik Nove TV i agencija IPSOS PULS proveli su telefonsko istraživanje za koga bi danas glasovali birači, ali i je li im važno koju stranku i osobu će izabrati ili im je svejedno

ŠTO ZAOKRUŽITI?

ODABRATI I OSOBU 63,7 posto
SAMO LISTU 21,0 posto
NISAM RAZMIŠLJAO 15,3 posto

Za sada je ova nova mogućnost najprivlačnija biračima koalicije SDP-HNS-HSU te biračima koalicije HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ, pa tako više od polovine njih tvrdi kako će sigurno osim liste birati i osobu kojoj žele dati prednost.

HOĆETE LI IZAĆI NA EU IZBORE?

DA 64,7 posto
NE 32,6 posto
NE ZNA 2,6 posto

Građani na deklarativnoj razini pokazuju veliko zanimanje za izlazak na izbore, pa tako njih 65 posto tvrdi kako bi sigurno ili vjerojatno izašlo na izbore za EU parlament. No treba uzeti u obzir kako je izlaznost na referendum o članstvu u EU bila niža od ovoga te je vjerojatno kako će i na ove izbore u konačnici ipak izaći manje ljudi.

Ukoliko izlaznost ipak bude visokih 65 posto, koalicija SDP-HNS-HSU ostvarila bi 26,3 posto glasova, što bi joj donijelo šest, to jest polovinu od ukupno 12 hrvatskih mjesta u Europskom parlamentu, koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ osvaja 18,4 posto, što nosi četiri mandata. Hrvatski laburisti imaju 10 posto glasova i dva mandata.

No kao što je već rečeno, postoji znatna mogućnost kako će izlaznost ipak biti niža od 65 posto, što bi donijelo i promjene u raspodjeli glasova i mandata. Ukoliko izlaznost bude samo 39 posto, koalicija SDP-HNS-HSU povećat će svoj udio na 32,8 posto, što bi joj donijelo sedam mandata. Koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ dobiva 19,9 posto glasova i četiri mandata, dok bi Hrvatski laburisti osvojili 7,5 posto glasova i jedan mandat.