MISA NA VELIKI ČETVRTAK

Papa oprao noge i zatvorenici iz Srbije

28.03.2013 u 18:46

Bionic
Reading

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo misu na Veliki četvrtak održao je među maloljetnim zatvorenicima u kaznenoj ustanovi Casal del Marmo na periferiji Rima, javlja Večernji list. Tijekom korizmene mise papa Franjo oprao je noge 12 zatvorenika, odnosno 10 mladića i dvije djevojke. Jedna od zatvorenica je iz Srbije

Jorge Mario Bergoglio nastavio je prakticirati običaj kojeg se, kao nadbiskup Buenos Airesa, pridržavao svake godine, pa je mise na Veliki četvrtak, osim u zatvorima, održavao u bolnicama i domovima za siromašne.

'Dok peremo noge moramo se upitati: Jesam li ja uistinu na službi drugima? To je znak Isusove njege. To je moja dužnost svećenika i biskupa, da budem sluga, ali to ujedno dolazi i iz mog srca. I vi biste trebali pomoći jedni drugima', rekao je Sveti Otac.

Prethodnici pape Franje mise s obredom pranja nogu dvanaestorici svećenika održavali su po tradiciji u rimskoj bazilici sv. Ivana Lateranskog, no novi se poglavar Crkve odlučio za drugačiju praksu.

'Odlukom da misu na Veliki četvrtak održi među maloljetnim gostima ustanove Casal del Marmo, Sveti Otac je lansirao veliki znak pažnje prema onima koje današnje društvo drži na marginama', izjavio je ranije odvjetnik zatvorenika regije Lazio Angiolo Marroni, a prenosi Večernji list.