LA LIBRE BELGIQUE

'Sekte i gurui prodiru u hrvatske institucije'

29.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Sekte i gurui prodiru u hrvatske institucije, ugrožavajući kako demokraciju tako i zdravlje građana. Ti se pokreti infiltriraju u područja zdravstva, znanosti, obrazovanja i politike, izjavila je Branka Dujmić-Delcourt, predsjednica Centra za informiranje o sektama i kultovima (CISK) i članica Europske federacije centara za istraživanje i informiranje o sektaštvu (FECRIS), za list La Libre Belgique. Članak Stephanie du Bois o opasnostima sekti u Hrvatskoj kao budućoj novoj članici EU-a prenosimo u cijelosti

Hrvatska će 1. srpnja postati dvadeset i osma zemlja članica Europske unije. Prisutnost sekti u toj zemlji s Balkana seže u osamdesete godine kada se pojavljuju male skupine koje se pozivaju na nove filozofije, terapije i religije.

'Komunistički režim represivno se odnosio spram praksi iz alternativne medicine. Situacija se promijenila dolaskom demokratskog sustava', pojašnjava Dejan Vinković, fizičar i profesor na Sveučilištu u Splitu. 'U demokratskom društvu, valja uvesti i održati dobru ravnotežu između slobode poduzetništva pojedinca i zaštite svih od opasnih djelovanja. Ta točka ravnoteže u Hrvatskoj nije se niti tražila niti postigla.'

Čini se da sve više i više građana i odgovornih u javnom sektoru vjeruje u navodne dobrobiti tih tehnika.

'Opasnosti (tih tehnika) su skoro posve nepoznate unatoč upozorenjima Vijeća Europe i međunarodnih organizacija koje dobro poznaju rizike kojima su prije svega izloženi najugroženiji pojedinci u društvu', žali se fizičar.

Pristaše tih pseudoterapija uspijevaju uvjeriti sve više i više ljudi u učinkovitost praksi. Tako marokanski guru Mekki Torabi broji tisuće pristaša u regiji. Navodni iscjelitelj uvjerava svoje 'pacijente' da ih lišava boli prenoseći im energiju pet planeta.

Velik je broj onih koji odustaju od terapije koju im je pripisao pravi liječnik da bi usvojili alternativni tretman dovodeći tako u opasnost svoje zdravlje i zdravlje bližnjih. 'Ima jako puno roditelja koji ugrožavaju zdravlje svoje djece pristajući uz pseudoznanstvene teorije.'

Financijska potpora

Pravi problem jest u tome što te skupine financijski podržavaju ministarstva, a povremeno ih brane sveučilišta i određeni liječnici, što osnažuje njihov kredibilitet.

'Budući da ih se ne može zabraniti bez ograničavanja sloboda izražavanja, te prakse imaju bez daljnjeg pravo postojati. No neprihvatljivo je da im država daje moralno jamstvo i financijsku potporu', tvrdi predsjednica CISK-a.

'Kako se naime može razlikovati istinito od lažnog ako država podržava određene štetne udruge i jamči za određene sumnjive prakse?

Isto tako, te skupine sve više nastupaju na nacionalnim televizijama u terminima velike gledanosti. Tako se stvorio nesrazmjer između termina dodijeljenih pseudoznanstvenicima i priznatim znanstvenicima, što samo pojačava opću konfuziju. Prikazivanje dokumentarnog filma u kojem se potiče pučanstvo da se ne cijepi izazvalo je negodovanje više liječnika.

Neki urednici na našim televizijama brkaju demokraciju s anarhijom. Urednici programa rijetko pozivaju prave stručnjake u studije. Ali zato su pseudostručnjaci uvijek prisutni', kaže nam Tomislav Babić, glavni direktor za neuroznanost na 'inVentiv Health Clinical' u Maidenheadu u Velikoj Britaniji.