IZBJEGLI SRBI

'Hrvatska nije ispunila uvjete za EU'

27.03.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kaže da Hrvatska nije ispunila sve uvjete za pristupanje Europskoj uniji. Prema njegovim riječima, Hrvatska nije ispoštovala nijednu preuzetu obavezu iz međunarodnih i bilateralnih ugovora kada su u pitanju njeni državljani srpske nacionalnosti

Reagirajući na izjavu Povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea koji je kazao da je Hrvatska ispunila uvjete za pristupanje EU po svim poglavljima, Budimir je kazao da to nije istina, bar kad je riječ o izbjeglim i prognanim Srbima iz Hrvatske. 'Još uvijek više od pola milijuna izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske nije ostvarilo svoja osnovna građanska i ljudska prava, a Srbi koji su ostali i žive u Hrvatskoj predstavljaju građane drugog reda', navodi se u priopćenju Asocijacije, koje prenosi B92.

Budimir dodaje da ni peticija, koju je potpisalo više od 70.000 izbjeglih i prognanih Srba koji su tražili da se ne zatvara Poglavlje 23 - 'Pravosuđe i temeljna ljudska prava' prije nego što se riješe njihova potraživanja, nije uzeta u ozbiljno razmatranje. Prema njegovim riječima, od svih bivših republika SFRJ jedino Hrvatska nije vratila Srbima oduzeta stanarska prava, umirovljenici su ostali bez svojih mirovina, privatizacija je provedena bez Srba, ostali su bez domaće i devizne štednje, a ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka i dalje teče izuzetno sporo.

'S ovakvom politikom došlo je do zaustavljanja povratka u Hrvatsku... Tako će za provedeno 'etničko čišćenje' Hrvatska biti nagrađena članstvom u EU, dok se Srbiji oduzima pravo da zaštiti svoje sunarodnjake na području Kosova koje je bilo samo pokrajina, a Albanci nacionalna manjina', zaključio je Budimir.