PREMOĆNA POBJEDA

Ahmadinedžad ponovo predsjednik Irana

13.06.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Aktualni iranski predsjednik, konzervativac Mahmud Ahmadinedžad uvjerljivi je pobjednik predsjedničkih izbora održanih u petak, objavilo je u subotu iransko ministarstvo unutarnjih poslova

Nakon što je prebrojano 32 od očekivanih 37 milijuna glasova, Ahmadinedžad je osvojio 64,8 posto, a njegov najveći protukandidat, reformist Mir Hosein Musavi oko 32 posto glasova, objavilo je izborno povjerenstvo.

Uvjerljiva pobjeda aktualnog predsjednika, s dvostruko više glasova, posve je suprotna predviđanjima analitičara da će utrka biti tijesna, piše Reuters.

'Nitko nije rekao da predsjednik na dužnosti ne može pobijediti, ali pobjeda s takvom razlikom svakako je čudna', izjavio je za dpa jedan izborni promatrač.

Musavi je na tiskovnoj konferenciji u petak navečer optužio vladu da manipulira brojenjem glasova i da je on pravi izborni pobjednik. Rekao je da na biračkim mjestima nije bilo dovoljno listića i da nekim ljudima nije omogućeno glasovanje, ali se suzdržao od upotrebe termina izborne prijevare.

Zasad nije poznato hoće li Musavi ustrajati na optužbama i uložiti službeni prigovor. Ako to učini, mogao bi imati potporu dvojice utjecajnih bivših predsjednika, Mohameda Hatamija i Akbara Hašemija Rafsandžanija, koji su u ovoj utrci bili na njegovoj strani.

Također je teško predvidjeti kakva će biti reakcija Musavijevih pristaša. Policija je zabranila bilo kakva okupljanja prije objave službenih rezultata i pojačala mjere sigurnosti u glavnom gradu.

Izborna kampanja je bila žestoka, a u njezinu središtu bila je visoka nezaposlenost i teška ekonomska situacija. Potencijalno tijesan rezultat, jer je bilo poznato da Ahmadinedžad uživa snažnu potporu u ruralnim dijelovima Irana i siromašnim četvrtima većih gradova, a očekivalo se da će Musavi osvojiti potporu urbane populacije, mladih i žena, usmjerio je veliku pažnju zapadnih medija prema izborima.

Zapad je priželjkivao Musavijevu pobjedu jer smatra da bi se s njime na čelu Irana lakše riješio problem iranskog nuklearnog programa i smanjile napetosti u odnosima s Izraelom.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je odziv bio 80 posto, najveći u povijesti zemlje.

Druga dvojica kandidata, Mohsen Rezai i Mehdi Karubi, osvojili su manje od dva, odnosno jedan posto glasova.