PROPOVIJED U VATIKANU

Papa Franjo: Čovjekova žeđ za novcem je uzaludna

24.03.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Na Trgu sv. Petra u Rimu papa Franjo obratio se vjernicima u homilji tijekom svečane mise na Cvjetnicu, a najavio je svoje sudjelovanje na Svjetskom danu mladih u Brazilu

Molim vas ne dajte da vam ukradu nadu onu koju nam daje Isus, rekao je papa Franjo u homiliji tijekom svečane mise na Cvjetnicu koju je predvodio na prepunom Trgu sv. Petra. Tu rečenicu, kao i mnoge druge, Franjo je izrekao bez da ih je prethodno napisao, dakle, dio homilije je izgovorio izvan napisanoga. Tako je, prije nego li je zamolio da se napušta nadu, kazao kako je vrag uvijek spreman ubaciti se u trenucima obeshrabrenja. Radost je jedna od tri riječi koje je papa Franjo uzeo kao okosnicom homilije. Druge dvije su: križ i mladi.

- Muškarci i žene, nemojte nikada biti tužni. Kršćanin nikada ne može biti tužan. Nemojte da vas svlada obeshrabrenje. Naša radost ne nastaje zbog posjedovanja toliko stvari, već zbog susreta s jednom osobom: Isusom, koji je među nama i s njime nikada nisko sami, pa ni u teškim trenucima kada se nalazimo pred problemima i preprekama koje izgledaju nepremostive - kazao je Franjo.

Koliko rana stvara zlo čovječanstvu od ratova, nasilja do ekonomskih sukoba koji pogađaju najslabije.

- Žeđ za novcem, vlašću, korupcija, rascijepi, zločini protiv života i protiv stvorenoga - nabrajao je Franjo zla koja pogađaju današnjicu uz osobne grijehe, ali to zlo „možemo pobjediti s Isusom, s dobrotom“. Opet izvan pripremljenog teksta, papa je naglasio kako je „čovjekova žeđ za novcem uzaludna žeđ“ i dodao kako „nitko ne može sa sobom odnijeti novac, mora ga ostaviti“, te je dodao kako mu je govorila njegova baka da platno s kojim je bio pokriven Isus poslije skidanja s križa „nije imalo džepove“.

- Gospodin nas gleda i voli nas. Njegov pogled je pun svjetla i radosti. Trebamo ga prihvatiti kao prijatelj i brata koji nam osvjetljava put - poručio je Franjo i naglasio kako je potrebno sačuvati srce mladim i kada se ima 70 ili 80 godina.

- S Isusom srce nikada ne stari - rekao je papa i obratio se mladima u povodu Međunarodnog dana mladeži koji će se ove godine održati od 23. do 28. srpnja u brazilskom gradu Rio de Janeiru:

- Sastat ćemo se u tom velikom gradu Brazila. Pripremite se dobro. Međunarodni dan mladeži je znak za cijeli svijet i mladi moraju kazati svijetu da je lijepo nositi Isusa po cijelom svijet, na periferije, svim ljudima.

Dakle, papa Franjo je u homiliji i zatim u angelusu najavio svoj odlazak u Rio de Janeiro koncem srpnja. Poslije svečane mise i tijekom angelusa čule su se prave ovacije Franji. Nešto neviđeno i vrlo dirljivo što posljednih godina nije viđeno. Poklici „Francesco, Francesco“ nisu prestajali. Prisutni su mahali maslinovim grančicama i uzvikivali „Živio papa!“.

Korupcija veće zlo od svih grijeha

Franjo je uoči mise u bijelom džipu obišao vjernike na Trgu sv. Petra. Danas se tu okupilo mnogo više hodočasnika u odnosu na misu kojom je započet njegov pontifikat 19. ožujka. Teško je procijeniti je li bilo više od 300.000 osoba ili možda i više. Rijeke ljudi su dolazile na Trg sv. Petra i poslije svećane mise, jednostavno su htjeli biti tu gdje se nalazi Franjo, koji je, očito, osvojio srca sviju. Očito je bilo potrebno dati nadu ljudima u ovim teškim trenucima. Papin govor nije bio opresivan, premda je nabrojio teškoće koje udaraju današnjeg čovjeka, već pun nade u mogućnost prevladavanja zala.

- Ne dopustite da vam ukradu nadu - svakako je papina rečenica koja je imala največeg utjecaja na ljude. Papa je neposredan, blizak, govori spontano i pogađa srca. Priča i o svojim osobnim iskustvima o bakinim mudrim riječima i tako postaje jedan od nas, od svih koji su na Trgu sv. Petra i šire, koji smo slušali savijete starijih, a tada ih možda smatrali „gnjavažama“. Lijepa Cvjetna nedjelja na Trgu sv. Petra koja ulijeva nadu u sutra.

Jedna zanimljivost. Danas je u Italiji objavljena i knjižica u kojoj je tekst koji je 2005. godine napisao današnji papa dok je još bio nadbiskupom Buenos Airesa, kardinal Jorge Maria Bergoglio. Knjižica nosi naslov „Izliječiti se od korupcije“. Bergoglio kaže kako je korupcija veće zlo od svih grijeha. Grijesi se mogu oprostiti, korupciju se ne može oprostiti.