AHMADINEDŽAD NA PROVJERI

Moguć rekordan odziv na iranskim izborima

12.06.2009 u 10:42

Bionic
Reading

Dva sata nakon otvaranja birališta na iranskim predsjedničkim izborima agencije javljaju kako stotine ljudi stoje u redovima za glasovanje, što odgovara predviđanjima analitičara da će odziv biti rekordan.

Pravo glasa ima 46.2 od 70.4 milijuna stanovnika Irana. Glasovati se može na 45,713 birališta koja bi trebala biti otvorena do 15,30 sati po srednjoeuropskom vremenu. No, očekuje se da će glasovanje biti produljeno možda i za četiri sata.

Redovi na biralištima potvrđuju da su Iranci iznimno zainteresirani za izbor između aktualnog predsjednika, konzervativca Mahmuda Ahmadinedžada i njegovog proreformskog protukandidata Mira Hoseina Musavija.

Izbori se smatraju svojevrsnim referendumom za populista Ahmadinedžada, koji i dalje uživa veliku potporu, ali pod čijim je vodstvom zemlja dospjela u krizu, na rub izolacije i sankcija. Njegov glavni protivnik pokrenuo je mnoge mlade ljude koji žele manje vjerskih restrikcija te bolje međunarodne veze. Njihova očekivanja vezana su uz veće društvene slobode, otvorenost medija i otvorenost prema Zapadu.

Već po tradiciji, ajatolah Ali Hamenei, iranski vrhovni i politički vođa, glasovao je odmah nakon otvaranja birališta. Pozvao je Irance da izađu na birališta i glasuju mirno i dostojanstveno.

Ahmadinedžad je također glasovao rano, na biračkom mjestu u istočnom dijelu Teherana, ali nije davao izjave.

Bivši predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani, veliki Ahmadinedžadov kritičar i Musavijev pobornik, rekao je da su ovo možda i najvažniji izbori u iranskoj povijesti koji će imati velikog utjecaja na budućnost zemlje i svijeta.

Na izborima se još natječu reformator Mehdi Karubi (72), predsjednik parlamenta početkom 90-ih i konzervativac Mohsen Rezai (54), bivši zapovjednik elitnih Čuvara revolucije, ideološke vojske iranskog režima.

Za pobjedu u prvom krugu potrebno je 50 posto plus jedan glas. Ukoliko pobjednika ne bude, drugi krug između dvojice najboljih održat će se 19. lipnja.