MESIĆ ZA OSLOBOĐENJE:

'Srbija ne može gubitak Kosova kompenzirati s dijelom teritorija BiH'

16.03.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje od subote da Srbija ne može gubitak Kosova kompenzirati s dijelom teritorija BiH ističući da je Srbiji potrebna katarza kakvu je proživjela Njemačka nakon Hitlera

'Sada i oni moraju doživjeti katarzu, jer nismo im mi izabrali Miloševića, njega je Srbija izabrala, zato moraju prihvatiti ono što je prihvatila i Njemačka nakon Hitlera, mora snositi svoje posljedice', rekao je Mesić.

Po njegovim riječima neprihvatljive su inicijative po kojima bi se 'Srbija namirila na Bosni i Hercegovini' s Republikom Srpskom zbog gubitka Kosova.

Pri tome je bivši hrvatski predsjednik ocijenio iznimno važnim da BiH dobije mehanizme u vlasti kojim bi se omogućila izgradnja države umjesto da se to stvara od Republike Srpske.

'A to je samo iluzija, Bosna i Hercegovina mora opstati kao država, nema šanse za njeno razbijanje. Međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak, da oni koji ne prihvaćaju realnost, a Bosna i Hercegovina je čvrsta realnost, ne mogu imati odgovorne pozicije u BiH. Takvi moraju otići sa scene', dodao je Mesić.

Pozvao je vlasti u Beogradu da se ograde od postojanja ideje Velike Srbije kako bi se relaksirali odnosi u regiji.

'Sada je na Beogradu da šalje poruku i u Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo, poruku da nema imperijalne Srbije, Velike Srbije', rekao je bivši hrvatski predsjednik dodajući da ne može biti niti Velike Hrvatske ili Albanije

Po njegovim riječima Hrvatska vodi principijelnu politiku u očuvanju BiH i dodao da se međunarodna zajednica mora snažnije angažirati kako bi BiH dobila novi ustav koji bi joj omogućio brži put u Europsku uniju i NATO.