PRITISAK IZ SLOVENIJE

Pahor se nada novom Rehnovu prijedlogu

11.06.2009 u 17:26

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak kako se nada da će europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pripremiti nov nacrt sporazuma o arbitraži za rješavanje hrvatsko-slovenskoga graničnog prijepora u kojemu će biti uvaženi slovenski amandmani, kako bi se proces posredovanja Europske komisije između Slovenije i Hrvatske mogao nastaviti

"Želio bih da inicijativa Europske komisije i povjerenika Rehna ide naprijed", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade, odgovarajući na pitanje o novom Rehnovu sastanku s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom u ponedjeljak u Luksemburgu.

"Željeli bismo da se slovenski amandmani prihvate i da se predloži novi nacrt sporazuma o arbitraži, s čijim bi odredbama bile zadovoljne obje države i povjerenik Rehn", rekao je Pahor, dodajući da je možda došlo vrijeme za odgovor na pitanje jesu li Komisija, Slovenija i Hrvatska sposobne postići sporazum o arbitraži.

Pahor nije želio decidirano odgovoriti na pitanje je li na idućem sastanku Rehna i dvojice ministara moguće očekivati deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Ponovio je poznato slovensko stajalište po kojemu je blokadu većeg broja pristupnih poglavlja izazvalo hrvatsko prejudiciranje granice u dokumentaciji podnesenoj u pristupnom procesu.

"I povjerenik Rehn, i Europska unija i susjedna Hrvatska znaju uvjete pod kojima je Slovenija spremna omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora", rekao je Pahor.

Pahor je potvrdio da uz kontakte ministara vanjskih poslova dviju država, on i premijer Ivo Sanader razgovaraju telefonom "uvijek kada je to potrebno".