DAO MU BLAGOSLOV

Isusovac otet u vrijeme diktature kaže da je pomiren s papom

16.03.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Jedan od misionara isusovaca koje je 70-ih otela argentinska vojna hunta, Francisco Jalics, u vezi s kojim je dovedeno u pitanje Papino ponašanje, rekao je u priopćenju objavljenom u petak da je pomiren s poglavarom Katoličke crkve.

Otac Francisco Jalics, mađarskog podrijetla koji od konca 1970-ih živi na jugu Njemačke, osvrnuo se u tom tekstu objavljenom na mrežnoj stranici isusovačkog reda u Njemačkoj na godine koje je proveo u Argentini i na svoju otmicu, zajedno sa svojim, danas pokojnim, subratom Orlandom Yoriom. 'Ne mogu ništa reći o ulozi oca Bergoglija (budućeg pape Franje) u tim događajima', rekao je svećenik.

No dodaje: 'Otišao sam iz Argentine nakon našeg oslobađanja. Poslije smo imali prigodu razgovarati o tim događajima s ocem Bergogliom koji je u međuvremenu postao nadbiskup Buenos Airesa'.

'Zajedno smo slavili svečanu misu i simbolično izmijenili zagrljaje. Miran sam u vezi sa svime što se dogodilo i to poglavlje smatram zatvorenim', rekao je, dodavši: 'Želim papi Franji Božji blagoslov u ispunjavanju njegova poslanja'.

Kritičari Jorgea Bergoglija sumnjaju da je bio umiješan u otmicu dvojice misionara isusovaca, Orlanda Yorija i Francisca Jalicsa, uhićenih 23. ožujka 1976. i mučenih u zloglasnom zatvoru Ecole de mecanique de la marine (ESMA) iz kojega su pušteni pet mjeseci poslije. Argentinski prelat je tada bio general isusovačkog reda u Argentini.

Sveta Stolica je u petak odbacila optužbe da je papa Franjo bio u dosluhu s argentinskom vojnom huntom, ocijenivši ih 'klevetničkim i sramotnim'.