JAČAT ĆE EKUMENIZAM

'Papa Franjo bit će most između Istoka i Zapada'

15.03.2013 u 11:54

Bionic
Reading

Papa Franjo u četvrtak je uputio poruku rimskoj židovskoj zajednici u kojoj stoji kako se nada da će biti u stanju pridonijeti nastavku dobrih odnosa između katolika i židova. Istovremeno, BiH kardinal Vinko Puljić kaže kako se od pape Franje može očekivati i jačanje dijaloga s islamom te učvršćivanje veza s pravoslavnom crkvom

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je u ekskluzivnoj izjavi za agenciju Anadolija (AA) da će međureligijski dijalog biti jedno od značajnih obilježja djelovanja novog pape Franje.

Kardinal Puljić učestvovao je u izboru novog poglavara Rimokatoličke crkve, zajedno sa 115 kardinala iz cijelog svijeta.

'Na poseban način naglašen je ekumenski dijalog s Pravoslavnom crkvom, jer je važna uspostava zajedništva krštenja. Također, na poseban način je rečeno da Crkva u ovom svijetu posebno treba uspostaviti dijalog i s islamskim svijetom, ali i sa svim kulturama, jer naše je poslanje upravo u tome da uspostavimo suradnju na svim ljudskim vrijednostima, a na poseban način s vrijednostima vjere. U duhu vjere i morala, cilj je graditi mostove i suradnju sa svim različitostima. To je bio jedan od važnih trenutaka na pripremnim konferencijama prije ulaska u konklave za izbor novog pape', kazao je kardinal Puljić za agenciju Anadolija.

Naglasio je kako papa Franjo nije slučajno uzeo to ime.

Zna se dobro da je sveti Franjo Asiški bio čovjek koji je tražio most između Istoka i Zapada. Zato smatramo da on nije slučajno izabrao ime Franjo. Upravo taj most između Amerike i Evrope, između Azije i Afrike on će pokušati uspostavljati. To mislim na kontinente, a onda na poseban način i između različitih kultura', kazao je kardinal Puljić.

Novi Papa poruku je uputio glavnome rabinu Riccardu Di Segniju, istodobno ga pozvavši na inauguracijsku misu koja će se u Vatikanu održati 19. ožujka.

'Istinski se nadam da ću biti u stanju pridonijeti napretku odnosa između katolika i židova kakav postoji od Drugoga vatikanskog koncila', stoji u priopćenju koje je prenio Radio Vatikan.

Također je rekao kako se nada da će biti u mogućnosti pridonijeti 'duhu obnovljene suradnje'.

Odnosi između katolika i židova znatno su poboljšani nakon Drugoga vatikanskog koncila između 1962. i 1965. u kojemu je katolička hijerarhija eksplicitno odbacila ideju o kolektivnoj krivnji židova za smrt Isusa Krista.