Svijet ALARMANTNA SITUACIJA

WHO proglašava pandemiju svinjske gripe?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će u tijekom dana okupiti svoje stručnjake za gripu i mogla bi preporučiti objavu pandemije svinjske gripe A (H1N1)

WHO je u utorak navela da je "vrlo, vrlo blizu" prijelaz na šesti, maksimalni stupanj pandemije gripe stoljeća.

Organizacija se u konzultirala sa zemljama u kojima ima najviše zaraženih svinjskom odnosno novom gripom kako bi odredila postoje li neprijeporni znanstveni dokazi o širenju virusa.

Virus A (H1N1) svinjske gripe je zarazio 27.737 osoba u 74 zemlje i usmrtio 141 osobu, prema posljednjim podacima koje je WHO objavila u srijedu u kojem se posebice zamjećuje veliko širenje epidemije u Čileu

Istovremeno vlasti Hong Konga su u četvrtak odredile zatvaranje osnovnih škola i vrtića otoka nakon što se 12 učenika zarazilo virusom gripe A (H1N1).Osnovne škole i vrtići će ostati zatvoreni dva tjedna kako bi se zaustavilo širenje virusa tzv. nove ili svinjske gripe, rekao je šef policije Donald Tsang.

Nije otkriven izvor zaraze 12 učenika, niti je utvrđena veza s osobama koje su putovale u inozemstvo.

Sanitarne vlasti te bivše britanske kolonije su u srijedu objavile prvi slučaj gripe A (H1N1) na otoku kod jednog 55-godišnjaka koji je bio u kontaktu s osobom zaraženom virusom.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još