VATIKANSKI AUTORITET

Zašto je izbor Bergoglia 'taktički genijalan potez'?

14.03.2013 u 12:23

Bionic
Reading

Izbor Jorgea Maria Bergoglia iz Argentine za novog papu je veliko iznenađenje - zadnjeg dana njegovi izgledi bili su vrlo niski na kladionicama. Ali izbor Bergoglia za novog poglavara Katoličke crkve potpuno ima smisla, piše Business Insider

Bez omalovažavanja pastoralnih razloga odabira Bergoglia, jasno je da on predstavlja strateški izbor koji može pomoći da se stopi prošlost Katoličke crkve sa sadašnjošću.

Bergoglio, ili papa Franjo, kako će odsada biti poznat, prvi je papa iz Novog svijeta, čime je prekinuo dugu tradiciju europskih papa u moderno doba.

To je velika stvar, piše Business Insider. Prema nedavnom istraživanju Pewa, 40 posto svjetskih katolika živi u Latinskoj Americi, a 72 posto stanovnika Latinske Amerike izjašnjavaju se katolicima. Oni su stvarnost Crkve, a vjerojatno i njena budućnost. Za Bergoglia se vjeruje da je bio glavni protukandidat Josepha Ratzingera u papinskoj konklavi 2005, prelazeći preko kontinenta, čija se populacija suočava s prijetnjama rastućeg sekularizma i evangelističkih pokreta, dvaput u manje od jednog desetljeća.

Profesor Jeffrey Klaiber, povjesničar religija na Katoličkom sveučilištu u Limi, manje je optimističan glede stanja Katoličke crkve u Latinskoj Americi.

'Velika većina katolika ne prakticira vjeru. Mnogi su je ostavili po strani i milijuni vjernika nikada ne ide u crkvu', rekao je on. 'Nema prostora za mlade koji imaju kritički duh i žele vidjeti više pravde i mira u svijetu, a koji se isto osjećaju katolicima', otkriva on.

Po Klaiberu, stagnacija katolicizma svjetski je problem koji se duguje prije svega neprivlačnom duhovnom okruženju za mlade koji traže odgovore na svoje probleme te 'vrlo tradicionalnom obrazovanju u sjemeništima'.

'Mladi se ne osjećaju uklopljeni u crkvu dvojice prethodnih papa', Ivana Pavla II. i Benedikta XVI, na čelu Vatikana između 1978. i 2013. godine, smatra Klaiber, dodajući da su se zbog toga evangelističke skupine 'relativno lako' razmnožile zadnjih desetljeća u cijeloj Latinskoj Americi.

'To je genijalan potez', rekao je Washington Postu Marco Politi, papin biograf i veteran u praćenju Vatikana.

'On nije Talijan, niti Europljanin, niti čovjek rimske vlasti. On je otvoren prema zemljama Trećeg svijeta, umjerenjak. Time što je uzeo ime Franjo naznačio je da se radi o potpuno novom početku', dodao je Politi.

Osim toga, Bergogliu su kardinali vjerojatno bili skloni (posebno talijanski kardinali, koji čine najveći glasački blok), ne samo zato što je iz Novog svijeta, već i zato što je njegov otac bio talijanski imigrant. Vjerojatno im je zbog toga bio prihvatljiviji od drugih kandidata iz Novog svijeta.

Postoje, naravno, razlozi zbog kojih bi njegova selekcija nekima mogla podići obrve. Njegova izjava o usvajanju djece od strane istospolnih brakova izazvala je kontroverze, a logika izbora 76-godišnjeg pape s jednim plućnim krilom odmah nakon pape koji se povlači iz zdravstvenih razloga svakako bi mogla biti dovedena u pitanje.