REAKCIJE IZ HRVATSKE

Pilsel: Novi papa mi je bio profesor i rektor

14.03.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Novi papa Franjo prvi je neeuropski papa nakon 1300 godina, a koncem osamdesetih godina dok je još bio Jose Mario Bergoglio predavao je poznatom hrvatskom novinaru Dragi Pilselu koji je odrastao u Argentini

Papu je upoznao 1986. godine u Buenos Airesu. 'Predavao nam je jednu vrstu povijesti Crkve u Latinskoj Americi', kazao je Drago Pilsel u 'Jutarnjoj kronici' Hrvatskog radija. Za novoga papu Pilsel kaže da je bio umiljat, dobre volje i simpatičan. 'Osim toga, on je nama bio vlast', navodi dalje, 'jer je bio rektor škole, tako da smo prema njemu imali dvostruki odnos, kao prema profesoru i najvećoj vlasti te crkve.'

To je bilo 1986. godine kada se pripremao za novicijat i studirao dvogodišnji isusovački studij. 'Nas je bilo više stotina na toj isusovačkoj školi koja se zvala Colegio san Miguel i koja se nalazi u predgrađu Buenos Airesa koji se također zove Miguel. Ja sam tada bio u franjevcima, a kako mi nismo imali svoj fakultet, oni su nas poslali kod isusovaca. Tamo sam proveo dvije godine, pa mogu reći da mi je sadašnji papa bio profesor 1986. i 1987. godine. Osim nas fratara, tamo su bili domaćini isusovci, ali i kandidati za svećenike iz dijecezanskog klera', kazao je Pilsel.

Pilsel smatra da je Bergoglio izabran za novoga papu jer je Kurija i velikim problemima pa su tražili nekoga s velikim pastoralnim iskustvom tko bi se mogao suočiti s velikim problemima uprave središnjih tijela Katoličke crkve u Vatikanu.

Politički analitičar Branko Caratan je kazao da novi papa dolazi s kontinenta koji je u prošlosti bio potresan mnogim političkim nemirima i iskusio je tegobe siromaštva te pretpostavlja da će imati razumijevanja za tegobe svijeta. Komunikolog i poznavatelj prilika u Crkvi Božo Skoko kaže da je izborom Bergoglia za papu Crkva napravila iskorak u novo vrijeme. 'Mislim da će novi papa otvoriti novu stranicu u ponašanju Crkve, ulozi Crkve u društvu, u odnosu Crkve i politike i ponuditi jedno novo lice Crkvi', kazao je Skoko. Žarko Puhovski je kazao da imamo papu isusovca, jezuita koji je uzeo ime Franjo, a to implicira korak prema skromnosti koja, prema mišljenju mnogih, sada nedostaje ne toliko Crkvi kao Božjem narodu koliko velikodostojnicima u Crkvi.