Svijet POZITIVNE REAKCIJE DILJEM SVIJETA

Argentinci o papi Franji: Ponovno Božja ruka

Papa Franjo Izvor: Reuters , Autor:Reuters

Diljem svijeta, a posebno u zemljama u razvoju, pozdravljen je izbor argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia za novog poglavara Katoličke crkve.

Njegov izbor izazvao je oduševljenje u Argentini. Predsjednica države Cristine Kirchner zaželjela je da Franjin pontifikat bude plodan za 'pravdu, jednakost i mir u svijetu'. Argentinci su slaveći neočekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu u crkve. Neki su u suzama molili da 76-godišnji isusovac osnaži vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je žena na ulicama središta Buenos Airesa uzvikivala 'Ovo je blagoslov za Argentinu'. U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom 'Ponovno Božja ruka', što je referenca na čuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza.

Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, kazavši da ga Brazilci očekuju na Svjetskom danu mladih u srpnju u Riju. 'Čestitam papi Franji, Katoličkoj crkvi i narodu Argentine', poručila je brazilska predsjednica.

Glavni tajnik Ban Ki-moon kazao je da se raduje budućoj suradnji UN-a i Svete Stolice pod vodstvom pape Franje. 'Mi dijelimo mnoge ciljeve - promociju mira, socijalnu pravdu i ljudska prava, borbu protiv siromaštva i gladi', kazao je glavni tajnik, dodavši kako je siguran da će Franjo nastaviti graditi međuvjerski dijalog na naslijeđu njegova prethodnika Benedikta XVI.

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je izbor novog pape Franje u srijedu, ocijenivši da izbor argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia govori o vitalnosti Južne Amerike koja postoje sve važnija. Obama je novog papu nazvao 'zaštitnikom siromašnih i najranjivih među nama'.

Čelnici triju europskih institucija uputili su srijedu čestitku argentinskom kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju na izboru za novog papu Franju I.

'U ime Europske unije, upućujemo iskrene čestitke na vašem izboru. Želimo vam dug i blagoslovljen pontifikat, koji će omogućiti vašoj Svetosti i Katoličkoj crkvi da brani i promiče temeljne vrijednosti mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva', kaže se u zajedničkoj čestitci koju su novoizabranom papi Franji uputili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Odvojeno mu je čestitao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Prvi dani pontifikata pape Franje

Papa Franjo proveo je noć u Domu svete Marte. Danas će 'privatno' posjetiti baziliku svete Marije Velike, kako je sam sinoć najavio s lože bazilike svetog Petra, jer se želi pomoliti Majci Božjoj da zaštiti Rim. U 17 sati slavit će misu s ostalih 114 kardinala elektora u Sikstinskoj kapeli.

U petak u 11 sati primit će cijeli Kardinalski zbor u Klementinskoj dvorani Apostolske palače, a u subotu, po nedavnoj ustanovljenoj tradiciji, sastat će se s novinarima akreditiranim u Vatikanu.

U nedjelju u podne okupljenima na Trgu svetog Petra izgovorit će svoj prvi angleus. Misa ustoličenja bit će 19. ožujka, na blagdan svetog Josipa, zaštitnika Crkve, u 9.30 u bazilici svetog Petra.

Vatikanski glasnovornik Federico Lombardi najavio da će se u predstojećim danima Franjo sastati sa svojim prethodnikom Benediktom XVI.

Francuski predsjednik Francois Hollande u čestitki je zajamčio da će Francuska 'zemlja povijesno vjerna načelima slobode, bratstva i jednakosti nastaviti plodan dijalog kakav je uvijek imala sa Svetom Stolicom'.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kći protestantskog pastora, iskazala je radost zbog kršćana u Južnoj Americi što je prvi put jedan od njih pozvan da vodi Katoličku crkvu i kazala kako mnogi očekuju da će biti usmjeren ne samo prema vjeri, nego i prema miru i pravdi u svijetu.

Britanski premijer David Cameron nazvao je Franjin izbor sjajnim danom za 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je papu Franju da posjeti Betlehem, mjesto Isusova rođenja.

Duhovni poglavar Anglikanske crkve canterburyjski nadbiskup Justin Welby zaželio je Franji svako dobro u ogromnoj odgovornosti koju je preuzeo u ime rimokatolika u svijetu. 'Radujem se susretu s njim i zajedničkom radu na nadogradnji onoga što su nam naši prethodnici ostavili u naslijeđe', kazao je Welby.

Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder čestitao je papi Franji na izboru za poglavara Katoličke crkve, neposredno nakon izbora u srijedu navečer. Lauder je pohvalio novoga papu kao 'iskusnoga čovjeka, nekoga tko je poznat po svojoj otvorenosti... čovjeka dijaloga, čovjeka koji je spreman graditi mostove s drugim vjerama'.

Redovnici u samostanu svetoga Franje u Assisiju presretni su time što je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio odlukom da se nazove Franjo postao prvi papa u povijesti s tim imenom.

'Među nama u bazilici u Assisiju u kojoj se čuva tijelo svetog Franje, izbor imena izazvao je val oduševljenja', kazao je otac Mauro Gambetti, opat samostana.

'Sveti Franjo pokazuje put poniznosti i jednostavnosti.. put koji je novi Papa naznačio u svojim prvim riječima Crkvi. Ta Crkva, koja je za svetog Franju lice blagosti, spremna je susresti svakog čovjeka i prepoznati ga kao brata. To je lice blagosti koje smo vidjeli u papi Franji', kazao je Gambetti.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi u srijedu je navečer objavio da će se novi papa zvati samo Franjo, bez dodatka prvi, i tako riješio nedoumice koje su se pojavile u pojedinim medijima.

Osim što je prvi Franjo u povijesti, novi je Papa i prvi isusovac na tom položaju i prvi Južnoamerikanac, te prvi neeuropljanin od Grugura III. iz osmog stoljeća koji je bio rođen u Siriji. Zloglasni Aleksandar VI. Borgia s kraja 15. stoljeća bio je posljednji papa prije Franje sa španjolskog govornog područja.

248914,248937,248946,248937
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još