POZITIVNE REAKCIJE DILJEM SVIJETA

Argentinci o papi Franji: Ponovno Božja ruka

14.03.2013 u 07:22

Bionic
Reading

Diljem svijeta, a posebno u zemljama u razvoju, pozdravljen je izbor argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia za novog poglavara Katoličke crkve.

Njegov izbor izazvao je oduševljenje u Argentini. Predsjednica države Cristine Kirchner zaželjela je da Franjin pontifikat bude plodan za 'pravdu, jednakost i mir u svijetu'. Argentinci su slaveći neočekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu u crkve. Neki su u suzama molili da 76-godišnji isusovac osnaži vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je žena na ulicama središta Buenos Airesa uzvikivala 'Ovo je blagoslov za Argentinu'. U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom 'Ponovno Božja ruka', što je referenca na čuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza.

Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, kazavši da ga Brazilci očekuju na Svjetskom danu mladih u srpnju u Riju. 'Čestitam papi Franji, Katoličkoj crkvi i narodu Argentine', poručila je brazilska predsjednica.

Glavni tajnik Ban Ki-moon kazao je da se raduje budućoj suradnji UN-a i Svete Stolice pod vodstvom pape Franje. 'Mi dijelimo mnoge ciljeve - promociju mira, socijalnu pravdu i ljudska prava, borbu protiv siromaštva i gladi', kazao je glavni tajnik, dodavši kako je siguran da će Franjo nastaviti graditi međuvjerski dijalog na naslijeđu njegova prethodnika Benedikta XVI.

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je izbor novog pape Franje u srijedu, ocijenivši da izbor argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia govori o vitalnosti Južne Amerike koja postoje sve važnija. Obama je novog papu nazvao 'zaštitnikom siromašnih i najranjivih među nama'.

Čelnici triju europskih institucija uputili su srijedu čestitku argentinskom kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju na izboru za novog papu Franju I.

U ime Europske unije, upućujemo iskrene čestitke na vašem izboru. Želimo vam dug i blagoslovljen pontifikat, koji će omogućiti vašoj Svetosti i Katoličkoj crkvi da brani i promiče temeljne vrijednosti mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva', kaže se u zajedničkoj čestitci koju su novoizabranom papi Franji uputili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Odvojeno mu je čestitao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz

Prvi dani pontifikata pape Franje

Papa Franjo proveo je noć u Domu svete Marte. Danas će 'privatno' posjetiti baziliku svete Marije Velike, kako je sam sinoć najavio s lože bazilike svetog Petra, jer se želi pomoliti Majci Božjoj da zaštiti Rim. U 17 sati slavit će misu s ostalih 114 kardinala elektora u Sikstinskoj kapeli.

U petak u 11 sati primit će cijeli Kardinalski zbor u Klementinskoj dvorani Apostolske palače, a u subotu, po nedavnoj ustanovljenoj tradiciji, sastat će se s novinarima akreditiranim u Vatikanu.

U nedjelju u podne okupljenima na Trgu svetog Petra izgovorit će svoj prvi angleus. Misa ustoličenja bit će 19. ožujka, na blagdan svetog Josipa, zaštitnika Crkve, u 9.30 u bazilici svetog Petra.

Vatikanski glasnovornik Federico Lombardi najavio da će se u predstojećim danima Franjo sastati sa svojim prethodnikom Benediktom XVI.

Francuski predsjednik Francois Hollande u čestitki je zajamčio da će Francuska 'zemlja povijesno vjerna načelima slobode, bratstva i jednakosti nastaviti plodan dijalog kakav je uvijek imala sa Svetom Stolicom'.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kći protestantskog pastora, iskazala je radost zbog kršćana u Južnoj Americi što je prvi put jedan od njih pozvan da vodi Katoličku crkvu i kazala kako mnogi očekuju da će biti usmjeren ne samo prema vjeri, nego i prema miru i pravdi u svijetu.

Britanski premijer David Cameron nazvao je Franjin izbor sjajnim danom za 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je papu Franju da posjeti Betlehem, mjesto Isusova rođenja.

Duhovni poglavar Anglikanske crkve canterburyjski nadbiskup Justin Welby zaželio je Franji svako dobro u ogromnoj odgovornosti koju je preuzeo u ime rimokatolika u svijetu. 'Radujem se susretu s njim i zajedničkom radu na nadogradnji onoga što su nam naši prethodnici ostavili u naslijeđe', kazao je Welby.

Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder čestitao je papi Franji na izboru za poglavara Katoličke crkve, neposredno nakon izbora u srijedu navečer. Lauder je pohvalio novoga papu kao 'iskusnoga čovjeka, nekoga tko je poznat po svojoj otvorenosti... čovjeka dijaloga, čovjeka koji je spreman graditi mostove s drugim vjerama'.

Redovnici u samostanu svetoga Franje u Assisiju presretni su time što je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio odlukom da se nazove Franjo postao prvi papa u povijesti s tim imenom.

'Među nama u bazilici u Assisiju u kojoj se čuva tijelo svetog Franje, izbor imena izazvao je val oduševljenja', kazao je otac Mauro Gambetti, opat samostana.

'Sveti Franjo pokazuje put poniznosti i jednostavnosti.. put koji je novi Papa naznačio u svojim prvim riječima Crkvi. Ta Crkva, koja je za svetog Franju lice blagosti, spremna je susresti svakog čovjeka i prepoznati ga kao brata. To je lice blagosti koje smo vidjeli u papi Franji', kazao je Gambetti.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi u srijedu je navečer objavio da će se novi papa zvati samo Franjo, bez dodatka prvi, i tako riješio nedoumice koje su se pojavile u pojedinim medijima.

Osim što je prvi Franjo u povijesti, novi je Papa i prvi isusovac na tom položaju i prvi Južnoamerikanac, te prvi neeuropljanin od Grugura III. iz osmog stoljeća koji je bio rođen u Siriji. Zloglasni Aleksandar VI. Borgia s kraja 15. stoljeća bio je posljednji papa prije Franje sa španjolskog govornog područja.