PAPA FRANJO

Borac za siromašne, neokaljan skandalima

14.03.2013 u 09:09

Bionic
Reading

Jorge Mario Bergoglio je novi katolički poglavar, 266. po redu. Odabrao je ime Franjo u čast Franje Asiškog, što je znakovito i obećavajuće, jer daje naznaku da će se Crkva orijentirati prema siromašnima. Bergoglio je bio jedan od kandidata u prošloj konklavi, štoviše, glavni protukandidat bivšem papi Benediktu XVI. 2005. godine. Prvi je iz reda isusovaca koji je postao papa i prvi papa ne-Europljanin u posljednjih 1200 godina

Jorge Mario Bergoglio (76) je do maloprije bio nadbiskup Buenos Airesa.

Isusovac, doktorirao u Njemačkoj. Svećenik je sa sveučilišnim iskustvom te je bio rektor Filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu.

Značenje imena Franjo

Franjo dolazi od latinskog imena Franciscus, što bi značilo Francuzić ili po nekima slobodnjak. Franji Asiškom, po kojemu je novi papa i odabrao svoje ime, prema jednoj pretpostavci ime je nadjenuto zbog majčina francuskog porijekla, a prema drugoj, dao mu ga je otac zbog trgovačkog uspjeha što ga je imao u francuskoj pokrajini Provansi.

Biskupom je postao 1992, a 1997. je imenovan nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa.

Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Kardinalom ga je imenovao Ivan Pavao II. 21. veljače 2001. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Ovaj bivši nadbiskup Buenos Airesa poznat je u narodu po tome što putuje autobusom na posao, a ima praktičan pristup siromaštvu. Naime, kada je imenovan za kardinala, Bergoglio je uvjerio stotine Argentinaca da ne lete u Rim kako bi proslavili s njim, već da umjesto toga daju novac koji su željeli potrošiti na avionsku kartu siromašnima. On je bio žestoki protivnik argentinske odluke o legalizaciji istospolnih brakova 2010. tvrdeći da djeca trebaju imati pravo da ih odgajaju i obrazuju otac i majka te je inzistirao na stavu da je posvajanje od strane homoseksualnih parova oblik diskriminacije prema djeci. Unatoč takvom stajalištu o istospolnim brakovima, Bergoglio podučava o važnosti poštovanja prema osobama homoseksualne orijentacije.

Papa Franjo I. je također poznat i kao protivnik abortusa i eutanazije, ali vjeruje u kontracepciju kao sredstvo protiv širenja bolesti, otvoren je za dijalog s drugim vjerama, nije upleten ni u kakve skandale, a reformu Kurije smatra svojim prioritetom.

Prvi je iz reda isusovaca koji je postao papa i prvi papa ne-Europljanin u posljednjih 1200 godina (premda rođen u talijanskoj obitelji, rođeni je Argentinac), zadnji papa prije njega koji nije bio s europskog kontinenta bio je Grgur III, rođen u Siriji (731 - 741. godine).

Papa Franjo