CURI RADIOAKTIVNI OTROV

Kako je američki Hanford počeo sličiti Černobilu

09.03.2013 u 21:58

Bionic
Reading

Kad se priča o radijacijski najkontaminiranijim područjima svijeta, obično se spominju černobilska zona u Ukrajini, zatim okružje NE Fukušima te daleki pacifički otočići ili zabačena testna područja u Rusiji. No američki CBS u zanimljivoj je reportaži podsjetio da se jedno od najzagađenijih mjesta na svijetu nalazi na ne tako zabačenom području SAD-a

Na krajnjem sjeverozapadu SAD-a, u trinaestoj po napučenosti saveznoj državi Washington (najveći grad je Seattle), uz rijeku Columbiju nalazi se postrojenje Hanford u kojem se još od 2. svjetskog rata proizvodi plutonij za atomsko oružje. Bomba koja je bačena na Nagasaki napravljena je u Hanfordu, a otpad od njene proizvodnje još je tamo. Hanford danas skladišti oko 200 tisuća kubika viskoradioaktvnog goriva.

I ne samo to – skladišta navodno cure u tlo već desetljećima, a otrov je visoko smrtonosan. Strahuje se da ne dopre do rijeke Columbije, a zatim i do milijuna ljudi koji žive na tom putu nizvodno.

Prema saznanjima profesora s njujorškog CUNY-ja, trenutačno propušta već šest spremnika. Reporteri CBS-a već 16 godina upozoravaju na opasnost i na nevjerojatne propuste poput podizanja zavoda za nuklearni otpad koji građevinski nije otporan na potrese. Američka TV postaja tvrdi da je za sanaciju područja u ovom trenutku potrebno minimalno 40 godina i više od 100 milijardi dolara.

Reportažu postaje CBSnews možete pogledati OVDJE