SOMALSKI GUSARI U AKCIJI

Opasnost za brodove u Crvenom moru

09.06.2009 u 18:48

Bionic
Reading

Američka mornarica upozorila je u utorak da je južni dio Crvenog mora moguća nova meta somalskih gusara, što bi ugrozilo jedan od najprometnijh komercijalnih pomorskih putova na svijetu

Peta američka flota s bazom u Bahreinu potvrdila je također, u poruci zamišljenoj da pomogne brodovima u suočavanju s prijetnjom, da bi monsunsko razdoblje od svibnja do rujna moglo poremetiti gusarske napade te da bi pomorske trgovačke tvrtke trebale to iskoristiti.

'Novo je opasno područje jug Crvenog mora', objavila je flota. 'Mornari će se morati okoristiti stanjem uzburkana mora, ali i zadržati visok stupanj uzbune', dodala je. Poruka u kojoj se podsjeća na nedavne promjene u gusarskoj taktici sadrži potanke preporuke za posade trgovačkih brodova koji prolaze tim područjima visokog rizika kako bi izbjegle napade, dodala je američka mornarica.

Gusari su nedavno pojačali noćne napade i proširili područje djelovanja izvan Sejšela, uz pomoć matičnih brodova koji im omogućuju udare u područjima daleko od obale.