MASOVNI PROSVJED

500.000 Portugalaca ruši Vladu na ulicama

03.03.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Stotine tisuća Portugalaca, u dosad najmasovnijem prosvjedu, izašle su na ulice Lisabona i ostalih gradova poručiviši Vladi da zaustavi mjere štednje.

Više od 200.000 ljudi ispunilo je trg Praca do Comercio gdje se nalazi ministarstvo financija uzvikujući – “Vrijeme je da odete”.

Organizatori tvrde da je u glavnom gradu bilo ukupno 500.000 prosvjednika, neusporedivo više nego na rujanskim demonstracijama.

Na transparentima su se isticale poruke „Štednja ubija“, “Trojko odjebi, moć narodu”, usmjerene prema kreditorima - Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci.

Masa je pjevala „Grandiolu”, pjesmu s kojom je 1974. srušen portugalski diktatorski režim u Revoluciji karanfila.

“Opet se nalazimo u diktaturi. Sve što nam je donijela revolucija sada je srušeno”, govori jedan stariji prosvjednik.

Prosvjed se poklopio s redovnim dolaskom inspektora međunarodnih institucija čiji je zadatak nadgledati provodi li vlada dogovorene mjere štednje.

Nakon što je 2011. Portugal posegnuo za pomoći u iznosu 78 milijardi eura, vlada je drastično povećala poreze te smanjila javnu potrošnju kako bi vratila posuđeni novac. To dovovodi do daljnjeg gospodarskog pada, koji bi ove godine mogao iznositi 1,9 posto.

Zemlja se već treću godinu nalazi u najgoroj recesiji od 1970, a nezaposlenost je uzletjela na rekordnih 17,6 posto.

S obzirom da nema izvora gospodarskog rasta, dok istovremeno mjere štednje sve dublje uvlače zemlju u recesiju, vlada je na prodaju stavila brojne državne kompanije. Među njima su Portugalska pošta, Portugalske vode te javna televizija RTP.

“Vlada ostavlja narod na kruhu i vodi. Za kikiriki prodaje našu imovinu kako bi vratila dug, čime se bogate bankari i korumpirani političari”, kaže filmski redatelj Fabio Carvalho.

“Moramo ostati na ulici sve dok vlade ne padne”, ističe.

U Portugalu kojeg je Bruxelles smatrao poslušnim učenikom u provođenju mjera štednje, prosvjedi su sve učestaliji i masovniji. Bijes građana osjeća se svugdje.