BOCOM KONJAKA

ETA planirala otrovati suca Garzona

09.06.2009 u 13:20

Bionic
Reading

Jurdan Martitetgi Lisaso, uhićeni šef baskijske separatističke organizacije (ETA), planirao je španjolskoga suca Baltasara Garzona otrovati bocom konjaka, piše u utorak dnevnik El Pais.

Pozivajući se na izvore iz odjela za borbu protiv terorizma, list prenosi da su pojedinosti zločinačkog plana pronađene u dokumentima koje je policija zaplijenila kada je u travnju uhitila Lisasa u Francuskoj.

Po dokumentima, ETA je planirala atentate i na druge suce, a ne samo na istražnoga suca Garzona, koji je vjerojatno najpoznatiji u domovini, a zacijelo i izvan nje jer je vodio istrage protiv islamskih terorista i bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta.

ETA je planirala Garzonu poslati bocu izvrsna konjaka u koji bi ulila otrov, a dar bi upotpunila prekrasnom kristalnom čašom u stilu trovača Borgie, piše El Pais.

Martitegi (29) dar je kanio poslati izravno na sud, a osiguranje bi prevario strateškim trikovima poput oznake "lomljivo", porukom da je paket od studenta prava koji se divi sucu Garzonu i slično.

Ako bi atentat uspio, ETA bi njime odaslala poruku da je unatoč maksimalnim mjerama osiguranja, kadra udariti kamo god želi, pa i u samo srce pravosuđa.

Garzon je od 90-ih godina na meti ETA-e koja je ubila nekoliko sudaca te više od 800 osoba u više od četiri desetljeća oružane borbe za neovisnu baskijsku državu na sjeveru Španjolske i dijelu Francuske.

Godine 2006. počela je mirovne pregovore s premijerom, socijalistom Joseom Rodrigezom Zapaterom koji ih je prekinuo kada je ETA prekršila primirje.

Otada su španjolska i francuska policija izvele niz uspješnih operacija protiv ETA-e.