TUŽNA SUDBINA

Posvojeni dječak umro je nesretnim slučajem

02.03.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Smrt ruskog trogodišnjeg dječaka u američkoj obitelji njegovih posvojitelja u Teksasu izazvana je nesretnim slučajem, a ozljede otkrivene na njegovu tijelu "nanijelo si je samo dijete", piše u izvješću patologa o slučaju koji je dodatno zahladio rusko-američke odnose, prenose američki mediji

Smrt malog Maksima Shatta u siječnju obnovila je spor između Rusije i SAD-a na temu posvojenja ruske djece u američke obitelji, prakse koju je Moskva početkom ove godine zabranila.

Ruski dječji pravobranitelj Pavel Astahov rekao je u veljači da je malog Maksima "u Teksasu ubila njegova posvojiteljica", ustvrdivši da mu je majka prepisivala lijekove na recept.

No, prema izvješću četiri stručnjaka koji su preispitali rezultate autopsije, adoptivni roditelji su izvan sumnje, izvijestila je postaja CBS 7.

Maksim Shatto
(rođen Kuzmin) umro je od "razderane arterije" zbog udarca u trbušnju šupljinu, prema autopsiji koje nije otkrila tragove lijekova.

Naprotiv, ispitivanje je pokazalo da je dijete imalo mentalne smetnje koje su ga navodile na samoranjavanje.

Rusija je od prosinca optuživala američke posvojitelje da maltretiraju rusku djecu, a američke vlasti da tu djecu ne štite. Novi zakon Dume protiv takvog posvajanja odgovor je na "listu Magnitski", zakon koji je proglasio predsjednik Barack Obama zabranjujući boravak u SAD-u ruskih dužnosnika umiješanih u smrt u zatvoru odvjetnika Sergeja Magnitskog 2009. godine.

Rusko ministarstvo obrazovanja izrazilo je namjeru da pokrene postupak za povratak u Rusiju mlađeg Maksimova brata Kirila, posvojena u istoj obitelji u Teksasu.

Od 1991. godine američke su obitelji posvojile više od 60 tisuća ruske djece.