JOSIPOVIĆ ODLUČIO

Izbori za Europski parlament 14. travnja!

01.03.2013 u 12:19

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović raspisao je izbore za Europski parlament za 14. travnja ove godine. Odluku je donio nakon konzultacija s Državnim izbornim povjerenstvom, Vladom RH, parlamentarnim strankama i GONG-om. Većina je bila za to da se razdvoje izbori za Europarlament od lokalnih izbora, osim oporbe koja je inzistirala na istovremenom održavanju

Dvanaest zastupnika u Europskom parlamentu trebamo izabrati do 1. srpnja, kada Hrvatska treba postati punopravna članica EU-a.

Na tim će se prvim europskim izborima u nas prvi put primijeniti takozvane otvorene liste, pa će građani, kad se odluče za stranku, moći glasovati i za jednog od kandidata s liste te stranke te tako, osim stranačkih struktura, utjecati na to tko će biti izabran u Europski parlament.

Predsjednik Ivo Josipović
je odluku o raspisivanju izbora za Europarlament objavio na konferenciji za novinare na kojoj je naglasio da je mjesec i pol dovoljno da se građani upoznaju i da će to biti važan test za političke stranke.

Josipović je priznao i da je moguće da će se građani slabije odazvati na izbore za Europski parlament te je pozvao medije da upoznaju javnost s novim izborima.
U Vladi RH su uvjerili predsjednika da pitanje troškova nije bitno te da su već izdvojena sredstva za odvojene euro i lokalne izbore.

'Osim toga, bitno je da građani znaju za koga se i kako glasa. Preklapanjem europskih i lokalnih izbora izbori za Europarlament izgubili bi na važnosti i prepoznatljivosti', zaključio je predsjednik Josipović.

Pusić podržala Josipovića

Vesna Pusić
, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, pozdravila je odluku predsjednika da izbore za Europski parlament raspiše posebno.

'Moje mišljenje je od samog početka bilo da je važno posebno organizirati izbore za Europski parlament. Oni će biti generalna proba za opće europske izbore koji nas čekaju iduće godine, a činjenica je i da oni idu po drugačijem modelu s preferentnim glasovima, što je prvi put u Hrvatskoj', rekla je Pusić.Pozvala je građane da izađu u što većem broju jer će na izborima za Europski parlament odlučivati 'o svojoj široj domovini Europi koja ima veliki utjecaj na užu domovinu Hrvatsku.'

245546,245602,244772,244346