JADRANKA SLOKOVIĆ

'Nakon oslobađanja Perišića postavlja se pitanje što je ratni zločin?'

28.02.2013 u 21:25

Bionic
Reading

Oslobađajuća presuda Momčilu Perišiću pred Haškim sudom otvara mnoga pitanja, uključujući i ono je li itko osim neposrednih počinitelja zločina dobro suđen, ocjenjuje u četvrtak zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković u razgovoru za Hinu.

Žalbeno vijeće ICTY-ija u četvrtak je oslobodilo bivšeg nečalnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića svake odgovornosti za pomaganje i podržavanje višegodišnje opsade Sarajeva i pokolja u Srebrenici te za nekažnjavanje počinitelja raketiranja Zagreba i pustilo ga na slobodu.

Žalbeni su suci zaključili da je vojna pomoć Beograda vojsci Republike Srpske bila usmjerena na podupiranje njihovih vojnih operacija a ne zločina.

Sloković ističe da je višegodišnja opsada Sarajeva sama po sebi zločin protiv civila pa se takvoj operaciji ni ne može pružati zakonita vojna potpora.

"Ako se opsada Sarajeva proglasi nekim općim ratnim naporom onda dolazimo u situaciju da nitko nije počinio kazneno djelo", dodaje.

Ocjenjuje da je presuda kontroverzna jer se nakon nje postavlja pitanje što je ratni zločin.

Ovo postavlja i pitanje moraju li se sada revidirati već donesene presude, poput one protiv Stanislava Galića osuđenog za opsadu Sarajeva, a uz ovako izmijenjen pristup može se u konačnici postaviti i pitanje Srebrenice u kojoj je Ratko Mladić počinio zločin, kaže Sloković.

"Sada je teško snaći se jer sude različito i teško je više iščitati što sud hoće", dodala je Sloković.


Odvjetnica Vesna Alaburić izjavila je večeras da je Žalbeno vijeće Haškoga suda (ICTY), koje je danas donijelo oslobađajuću presudu za bivšega načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, promijenilo pravne standarde u odnosu na Bosnu i Hercegovini (BiH), dok je u odnosu na Hrvatsku, odnosno na rakteriranje Zagreba, zaključilo da Perišićev utjecaj nije dosezao prag "efektivne kontrole".

Kako je objasnila Vesna Alaburić u telefonskoj izjavi za Hinu, Žalbeno vijeće Haškoga suda je u odnosu na presudu iz 2011. prihvatilo žalbu obrane i zaključilo da u slučaju Sarajeva i Srebrenice nema direktnih dokaza da je pomoć koju je Vojska Jugoslavije pružila Vojsci Republike Srpske bila izravno pomaganje zločina, nego tek pomaganje općih ratnih napora.Kad je riječ o Perišićevoj odgovornosti za raketiranje Zagreba, Alaburić je rekla da je Žalbeno vijeće zaključilo da Perišić nije imao "efektivnu kontrolu" nad pripadnicima Vojske Jugoslavije, iako je imao utjecaja na pripadnike te vojske uključene u snage vojske srpske krajine što je pak, objasnila je, standard kada se odlučuje o zapovjednoj odgovornosti.Alaburić je zaključila da oslobađajuća presuda znači da se Momčilu Perišiću nije sudilo kao članu udruženoga zločinačkog pothvata već po klasičnom obliku kaznene odgovornosti.Odvjetnica Vesna Alaburić već nekoliko godina u Haagu zastupa bivšega načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoja Petkovića.