REAKCIJE NA PAPIN ODLAZAK

'Ovo nitko nikad u povijesti nije vidio'

28.02.2013 u 20:03

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. napustio je Svetu Stolicu, a večeras u 20 sati završit će njegov pontifikat, 265. pape po redu, koji je Katoličku crkvu vodio proteklih osam godina. Podsjetimo, Katolička crkva broji milijardu i 200 milijuna vjernika. Sve njih Benedikt XVI. pozdravio je jučer, a danas se oprostio i od kardinala. Tako je postao prvi papa nakon šest stoljeća koji je odstupio

'I ja sam uzbuđen jer ovo što ćemo sada vidjeti, to nitko nikada nije vidio u povijesti. To će imati i velike odjeke u budućnosti', rekao je u Emilio Marin, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu, a danas prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, gostujući u 'Izvanrednim vijestima' Nove TV.

Papa je nekoliko trenutaka kasnije iz Vatikana otišao helikopterom, a prije polijetanja održana je kratka ceremonija. Papu je pozdravio kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone u Dvorištu svetog Damaza. Postrojena je i švicarska garda, a na vatikanskom helidromu pozdravio ga je i kardinal Sodano, dekan Kardinalskog zbora. Potom je papa odletio u ljetnikovac Castel Gandolfo, 30-ak kilometara od Rima, prostor okružen jezerima i planinama koji će ga zasigurno podsjećati na rodnu Bavarsku.

Marin je naglasio kako je papa obećao bezuvjetnu poslušnost nasljedniku. 'Čovjek koji se dragovoljno odriče vlasti, neće imati ni želje ni potrebe da utječe na tu vlast', objasnio je Marin i dodao kako smatra da se papa više neće javno pojavljivati. 'I najviše dužnosti i najsloženije se mogu obnašati na skroman i ponizni način, ono što bi svi dužnosnici trebali biti u službi općeg dobra, u službi šire zajednice. Njegovo učiteljstvo će ostati dugotrajno i moći će se još crpiti za budućnost', rekao je bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu za Novu TV.

'Mislim da će biti zapamćen kao onaj koji je neustrašivo rezao ono što je zlo u Crkvi', zaključio je Marin.