ZLOČINI U HRVATSKOJ I BIH

Haški sud oslobodio Momčila Perišića

28.02.2013 u 17:51

Bionic
Reading

Konačnom presudom Prizivnog vijeća Haškog suda Momčilo Perišić oslobođen je krivice. On je 2011. godine bio osuđen na 27 godina zatvora, nakon čega je podno žalbu na tu odluku

Prizivno vijeće Haškog suda oslobodilo je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Momčila Perišića, koji je prethodno osuđen na 27 godina zatvora.

Perišić je ranije proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubojstava, nehumanih djela, napada na civile i progona u Sarajevu i Srebrenici, u razdoblju od kolovoza 1993. do studenoga 1995, kao i za propust da kao nadređeni kazni odgovorne za raketne napade na Zagreb u svibnju 1995. godine.

To je prva presuda kojom je na Sudu neki dužnosnik Savezne Republike Jugoslavije proglašen krivim za zločine počinjene tokom rata u BiH. Za zločine počinjene u Hrvatskoj (u Vukovaru i Dubrovniku) osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Pavle Strugar i Miodrag Jokić

Presuda generalu Perišiću donesena je većinom glasova tročlanog vijeća, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca, Bakonea Molotoa iz Južne Afrike. Članovi veća bili su suci Pedro David iz Argentine i Francuskinja Michele Pickard

Većina članova vijeća zaključila je da je Perišić zadržao efektivnu kontrolu nad pripadnicima VJ na službi u Srpskoj vojsci Krajine i da nije kaznio vojnike za zločine tokom granatiranja Zagreba.

Raspravno vijeće je Perišića jednoglasno oslobodilo krivice za pomaganje i podržavanje istrebljenja u Srebrenici i odgovornosti nadređenog za zločine počinjene u Sarajevu i Srebrenici.

Suđenje je počelo u listopadu 2008, a završne riječi su iznesene krajem ožujka 2011. U 198 dana suđenja raspravno vijeće je saslušalo 108 svjedoka tužiteljstva i 28 svjedoka obrane.


Na presudu se žalila obrana, koja je tražila da se general Perišić oslobodi po svim točkama optužnice. Tužiteljstvo, koje je u završnoj riječi tražilo kaznu doživotnog zatvora, nije uložilo žalbu.

U žalbenoj raspravi, krajem listopada prošle godine, zastupnici obrane i optužbe bili su pozvani da odgovore na pitanja je li kadrovska, logistička i materijalna pomoć koju je Perišić pružao srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH bila usmjerena na pomaganje i podržavanje zločina ili je samo podržavala njihove ratne napore.

Prvobitna optužnica protiv Perišića podignuta je u veljači, a objavljena 7. ožujka 2005, kada se Perišić dobrovoljno predao i istog dana prebačen u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.