Svijet RAKETE I NASLJEDNIK

Sjeverna Koreja zabrinjava SAD

Sjevernokorejski nuklearni pokus i mogućnost novog pokusnog ispaljivanja interkontinentalne balističke rakete u spoju s pitanjem nasljednika na čelu države 'potencijalno su pogubna kombinacija', rekao je u ponedjeljak ravnatelj američke obavještajne službe Dennis Blair.

"Svaki spoj provokacije i pitanja nasljednika na čelu države, potencijalno je pogubna kombinacija", rekao je Blair pred skupom poslovnih ljudi u Washingtonu.

Ponašanje Sjeverne Koreje odgovara uobičajenoj shemi, ali ovaj put ona rabi "opasniju vrstu oružja, rakete koje bi mogle biti interkontinentalne, i nuklearno oružje", dodao je.

"Premda je shema uobičajena, rizik je veći", kazao je.

Sjeverna Koreja je 25. svibnja izvela drugi nuklearni pokus, nakon čega je ispalila i više raketa kratkog dometa.

Usto, posljednjih se tjedana snažno nameće pitanje nasljednika sjevernokorejskog vođe Kima Jong-ila, koji je na vlasti od 1994. "On je ljetos imao zdravstvenih problema, a nedavno je sina imenovao za nasljednika", rekao je Blair.

U pregovorima s partnerima o međunarodnim sankcijama protiv Pjongjanga zbog nuklearnog pokusa od 25. svibnja SAD vodi računa o pojačanom riziku, napomenuo je Blair.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u nedjelju za televiziju da SAD "proučava" mogućnost da Sjevernu Koreju ponovo uvrsti na popis zemalja koje podupiru terorizam, što zahtijeva Japan.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još