VEČERA U RIMU

Pusić pozvala državnog tajnika Kerryja u Hrvatsku

28.02.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je 27. veljače u Rimu na transatlantskoj večeri ministara vanjskih poslova EU-a, NATO-a, Makedonije i Švicarske, priopćili su iz tog ministarstva. Na konferenciji su, navode, sudjelovale 34 države i 23 ministra vanjskih poslova, između ostalih i državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država John Kerry, koji je na svojoj prvoj europskoj turneji, zatim visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen

Glavne teme razgovora bile su Afganistan, Sjeverna Afrika, bliskoistočni mirovni proces te stanje u Siriji. Ministrica Pusić govorila je o jugoistočnoj Europi te izrazila nadu da taj dio Europe neće izaći iz 'vidokruga' zapadnih saveznika, prije svega Europske unije i NATO-a. Pusić je kazala državnom tajniku Kerryju da bismo bili vrlo sretni kada bismo ga mogli dočekati u Hrvatskoj u jednom posjetu regiji, s čime se državni tajnik složio.

Govoreći o bliskoistočnom mirovnom procesu, sudionici su se složili s mišljenjem da istječe vrijeme za rješenje temeljeno na dvije države. Kad je riječ o Siriji, govorilo se o potrebi da se zaustavi krvoproliće u toj zemlji i načinima na koje postići konsenzus između zaraćenih strana, priopćeno je. 'Postoje prilične razlike u tumačenju koje su to strane, tj. partneri u mogućem konsenzusu. Je li to sveukupna opozicija, je li opozicija koja je trenutno konstituirana dovoljno reprezentativna, a ako su to dijelovi postojećeg režima, koji su to elementi Asadovog režima?', rekla je ministrica Pusić, dodavši da je spomenuto pitanje značajno za Europu jer je Sirija naše šire susjedstvo. 'Za nas u Hrvatskoj posebno, jer smo zemljopisno tako postavljeni da je Sirija naše nacionalno, a ne samo europsko šire susjedstvo. Ono što se ondje događa svakako ima posljedice i za Hrvatsku', poručila je ministrica.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u Rim je došla s pregovora s iranskom stranom u Kazahstanu. 'Postoji i želja i nada da će se postići dogovor s Iranom jer je riječ o zemlji koja je ključna za stabilizaciju tog dijela svijeta', zaključila je ministrica Pusić.