DODIK ODABRAO MANDATARKU

Željka Cvijanović preuzima vladu Republike Srpske

27.02.2013 u 21:31

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako je Željka Cvijanović njegov izbor za novu predsjednicu vlade, potvrdivši tako ranija medijska nagađanja kako će upravo ona kao osoba od posebnog Dodikova povjerenja zamijeniti Aleksandra Džombića koji podnio ostavku.

"Željka Cvijanović je dobila opću potporu u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i kod naših koalicijskih partnera i vjerujem da će uspjeti novu vladu približiti narodnim problemima i suočiti se s gospodarskim izazovima i pokazati socijalnu osjetljivost", izjavio je Dodik na konferenciji za novinstvo održanoj u večernjim satima u Banjoj Luci, na kojoj se pojavio zajedno s novoimenovanom mandatarkom.

Buduća predsjednica vlade RS kazala je kako je u cjelosti svjesna teških gospodarskih prilika a najavila je kako će poduzeti mjere koji će dati rezultate "u kratkom roku".

"Očuvanje ustavne pozicije RS i jačanje naših međunarodnih veza ostaju trajna opredjeljenja nove vlade", kazala je Cvijanović.

Željka Cvijanović (45) diplomirala je anglistiku na filozofskom fakultetu u Sarajevu a u dvije dosadašnje vlade RS obnašala je dužnost ministrice regionalnog razvoja i suradnje, a Dodika je pratila na većem broju njegovih putovanja u inozemstvo i slovila je za neku vrstu njegove neformalne ministrice vanjskih poslova.

Izbor Željke Cvijanović za mandatara ne predstavlja iznenađenje, a mediji su ranije posebice isticali činjenicu kako je ona Dodikovu kćer Goricu Dodik-Trišić postavila za šeficu svoga ministarskog ureda u dosadašnjoj vladi RS, što dokazuje stupanj uzajamnog povjerenja između nove premijerke i predsjendika RS.

Izbor Željke Cvijanović za mandatara kao i ministara koje ona predloži treba potvrditi parlament RS, no očekuje se kako će to biti samo formalnost jer Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ondje ima uvjerljivu zastupničku većinu.

Entitetska je skupština odmah u srijedu bez prevelike rasprave potvrdila ostavku što je ranije tijekom dana na Dodikov zahtjev podnijela vlada predvođena Džombićem.

Oporbeni zastupnici upozorili su kako promjena ministara neće donijeti nikakav boljitak jer će jasno da će i novom vladom kao i prethodnom nastaviti upravljati Dodik.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je kako je Džombićev pad bio sasvim očekivan.

"Džombić je na početku pristao biti političkom marionetom, a kada je pokušao misliti svojom glavom to ga je koštalo političke karijere", izjavio je Bosić komentirajući smjenu vlade RS.