ODLUKA NA PARLAMENTU

Janša broji posljednje sate kao premijer?

27.02.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Slovenski parlament započeo je u srijedu ujutro izvanredno zasjedanje na kraju kojega će glasovati o imenovanju Alenke Bratušek za mandatarku vlade, čime bi bilo izrečeno nepovjerenje sadašnjoj vladi i premijeru Janezu Janši.

Najprije će se glasovati o prijedlogu četiriju stranaka koje podržavaju izbor nove mandatarke o tome da se za novog predsjednika parlamenta izabere Janko Veber iz stranke Socijalnih demokrata (SD), dok se glasovanje o Bratušek kao mandatarki očekuje kasno navečer. Ona će u jednosatnom nastupu najprije predstaviti svoj program, a za izbor treba najmanje 46 od 90 glasova zastupnika, koliko ih je u parlamentu. Njen izbor, koji bi trebao biti uvod u razgovore o formiranju prijelazne vlade koja bi vodila državu najmanje godinu dana, podupiru njena Pozitivna Slovenija (PS), Građanska lista (GL), Socijalni demokrati (SD) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), s ukupno 49 glasova, a vjeruje se da će izbor Bratušek podržati i neki nezavisni zastupnici.

Predstavljajući stajalište svoje zastupničke skupine o izboru novog predsjednika parlamenta i suzdržanost glede tog izbora, predsjednik zastupničkog kluba Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko kazao je kako je jedini cilj dviju stranaka koje su izašle iz koalicije premijera Janeza Janše i dviju stranaka oporbe koje zajedno podupiru kandidaturu Bratušek 'razgraditi ono što je godinu dana napornim radom stvarala Janšina vlada'. Tanko je rekao da se u novu vladu žele povezati stranke koje nemaju 'niti konture' zajedničkog programa te da im je jedini cilj srušiti sadašnju vladu iako je njihov uspjeh pri formiranju nove neizvjestan. Za korupcijski skandal s Janšinom imovinskom karticom, koji je doveo do zahtjeva da Janša mora otići s mjesta premijera, što je izazvalo osipanje njegove koalicije jer je to odbio učiniti, Tanko je rekao da je bio 'planirani napad iz zasjede' na sadašnju vladu.

Slovenski mediji ocjenjuju u srijedu da je izbor Bratušek za mandatarku za sastav nove vlade vjerojatan, ali ostaju dileme u kojem bi roku mogla sastaviti svoju vladu i hoće li joj to uopće uspjeti ili će se ponovo razmišljati o brzom održavanju prijevremenih izbora kako bi se završila višemjesečna politička kriza. Ljubljansko 'Delo' na svojoj naslovnoj stranici u srijedu u velikom naslovu ističe da teku 'zadnji sati vlade Janeza Janše'. Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' navodi, međutim, da se radi o 'zadnjim mjesecima' Janšine vlade koja je stupila na dužnost prije 13 mjeseci, s obzirom da će ona i u slučaju izbora Bratušek neko vrijeme nastaviti obavljati tekuće poslove jer je upitno kad će Bratušek moći sastaviti vladu.

Bude li izabrana za mandatarku i uspije li sastaviti vladu, Bratušek će biti prva žena na tako visokom mjestu u izvršnoj vlasti. Svih devet dosadašnjih slovenskih vlada vodili su muškarci, a uz to žena nikad nije bila ni predsjednica države ili ministrica vanjskih poslova. Bratušek njeni stranački kolege opisuju kao iskusnu menadžericu za financijska pitanja i energičnu osobu koja bi željela promijeniti negativni trend kretanja u slovenskom gospodarstvu i bankarskom sustavu.