GABONSKI PREDSJEDNIK

Omar Bongo Ondimba umro u Barceloni

08.06.2009 u 18:41

Bionic
Reading

Gabonski predsjednik Omar Bongo Ondimba, doajen među predsjednicima afričkih država, umro je u ponedjeljak poslijepodne u Barceloni, u 73. godini, piše u pisanoj poruci koju je gabonski premijer uputio novinarima u klinici Quironu

'U 14.30 sati (14.30 po srednjoeuropskom vremen) liječnička ekipa me je obavijestila, kao i vladine dužnosnike i nazočne članove obitelji, da je predsjednik republike Omar Bongo Ondimba umro zbog srčanog zastoja', ističe se u poruci premijera Jeana Eyeghe Ndonga.

'Draga gabonska braćo i sestre, kao što svim znademo, predsjednik Bongo Ondimba je čitav svoj politički vijek posvetio svojoj zemlji i gabonskome narodu, uvijek nastojeći oko jedinstva Gabonaca radi uspostave pravog mira. Taj mir mi uživamo i moramo ga sačuvati poštujući ustanove Republike', dodaje se u priopćenju.

'U ovom bolnom trenutku, vlada republike vas poziva da ostanete jedinstveni i solidarni u miru i u dostojanstvu'. Gabonska vlada proglasila je tridesetodnevnu državnu žalost na čitavom području Gabona, tijekom kojih će zastave biti spuštene na pola koplja.

Premijer je usto potvrdio informacije koje su tijekom popodneva objavili dnevnik 'La Vangardia' i španjolska agencija Europa Press. Premijer Ndong je jutros izjavio da je predsjednik Bongo, na vlasti već 41 godinu, 'živ i zdrav', zanijekavši informacije o njegovoj smrti koje je u nedjelju navečer objavio jedan francuski list.

Gabonsko ministarstvo obrane objavilo je zatvaranje gabonske međunarodne zračne luke i svih kopnenih i morskih granica. Ozračje u gabonskoj prijestolnici je napeto a snage sigurnosti su zauzele položaje pred ključnim vladinim zgradama i važnim postrojenjima za distribuciju električne energije.