Svijet ODŠTETA OBITELJIMA UBIJENIH

Pripadnici Prave IRA-e proglašeni krivima

  • Autor: Hina
  • 8.6.2009 18:38:15
  • 8.6.2009 18:24:56

Četvorica muškaraca, među kojima i bivši vođa disidentske republikanske skupine Prava IRA proglašena su u ponedjeljak krivima na građanskom sudu u Belfastu, čime se otvorila mogućnost za isplatu odštete obiteljima žrtava

Odluka je odgovor na tužbu koju su u travnju 2008. na građanskom Visokom sudu u Belfastu uložile obitelji žrtava atentata s najvećim brojem žrtava u Sjevernoj Irskoj. U njemu je 15. kolovoza 1998. život izgubilo 29 osoba.

Budući da je jedinog optuženika oslobodio kazneni sud, obitelji žrtava su zatražile novčanu odštetu od petorice muškaraca za koje se smatra da su zajedno planirali napad. Odgovornost za napad preuzela je Prava IRA.

Uz bivšeg vođu te omanje skupine Michaela McKevitta, šest obitelji tužilo je Colma Murphyja, Liama Campbella, Seamusa McKennu i Seamusa Dalyja, za koje se odreda smatra da pripadaju tom pokretu koji želi zaustaviti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

McKevitt, Campbell, Murphy i Daly u ponedjeljak su proglašeni krivima za atentat u Omaghu, po presudi Visokoga suda. Obitelji žrtava zatražile su odštetu koja premašuje 14 milijuna funta (16 milijuna eura).
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još