IVICA DAČIĆ

'Zar netko misli da bih surađivao s mafijom za jedan Blackberry'

26.02.2013 u 10:37

Bionic
Reading

U razgovorima Beograda i Prištine koji se vode pod pokroviteljstvom Europske unije nije se povlačilo pitanje mjesta Kosova u Ujedinjenim narodima, jer se razgovori u Bruxellesu ne bave statusnim pitanjima, kazao je premijer Srbije Ivica Dačić. Odgovarajući na pitanje jesu li Beograd i Priština blizu dogovora o sjeveru Kosova, Dačić je rekao da je dogovor 'tako blizu, a tako daleko', jer postoji nesuglasnost oko pitanja nadležnosti srpskih općina

Iako je, prema njegovim riječima, nemoguće u nekoliko dana riješiti probleme koji su gomilani nekoliko stoljeća, Srbija ne smije propustiti povijesnu šansu da kosovsko pitanje riješi na trajan način. Ističući da je neumjesno da ga uspoređuju s nekadašnjim francuskim predsjednikom Charlesom de Gaulleom, koji je svojevremeno priznao nezavisnost Alžira, Dačić je naglasio da nije spreman završiti s Kosovom tako što će predati Kosovo. 'Ja samo ne želim pozivati narod na kolektivno samoubojstvo. U tome neću sudjelovati', rekao je Dačić, upozorivši da je, kako vrijeme prolazi, Srba na Kosovu sve manje.

Dačić je naglasio da bi volio da 'više ne ginemo za Srbiju, već da mudrom politikom branimo nacionalne interese'. Premijer je istaknuo i da je jednako neprimjereno to što ga politički protivnici uspoređuju s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kojemu se sudi za korupciju. Dačić je, međutim, rekao da ga to uopće ne brine, jer da bi ta usporedba bila umjesna, mora postojati nekakvo bogatstvo koje je stekao na nelegalan način.

'Ja se bavim politikom više od 20 godina i bio sam u životu sve, i vlast i opozicija, preživio sam 5. listopada, napade i podmetanja. Da sam kriv, ne bih se bavio ovim poslom, nego bih se negdje sakrio i trošio nekakvo bogatstvo... Zar netko misli da sam ja bio suradnik narkoklana za jedan Blackberry', rekao je Dačić, napominjući da je u svakom trenutku spreman svoju imovinu izmjeriti sa svakim političarom na političkoj sceni Srbije. Prema njegovim riječima, sve afere koje se u medijima pokreću protiv njega za cilj imaju narušavanje kredibiliteta vlade, jer opozicija nema što zamjeriti njezinoj politici.

Ističući da se nikada nije vidio ni čuo s narkobosom Darkom Šarićem i da se s njegovim suradnikom Rodoljubom Radulovićem viđao u privatnom svojstvu, ne znajući da je on na bilo koji način povezan s kriminalnim miljeom, Dačić je najodlučnije odbacio tvrdnje da su članovi Šarićevog klana upravo iz njegovog okruženja obaviješteni da trebaju pobjeći iz zemlje.